Un submarin al marinei americane, trimis în apele Cubei, la doar o zi după ce flota rusă a trecut prin Marea Caraibelor

0
Publicat:

Un submarin al Marinei SUA a fost observat în Guantanamo Bay, Cuba, în ceea ce s-a vrut a fi o demonstrație de forță, la adresa Rusiei. Cu doar 24 de ore în urmă, o flotă de nave de război rusești a efectuat mai multe exerciții militare planificate în Marea Caraibelor.

Submarinul USS Helena. FOTO MenchOsint / X

Oficialii americani au declarat că USS Helena, un submarin de atac rapid cu propulsie nucleară, a intrat joi, 13 iunie 2024, în apele din apropierea bazei americane din Cuba, la doar o zi după o fregata rusă, un submarin cu propulsie nucleară, un petrolier și un remorcher de salvare, au trecut în Golful Havana după exerciții în Oceanul Atlantic - Marea Caraibelor.

Oprirea submarinului SUA face parte dintr-o „vizită de rutină în port”, potrivit independent.co.uk. Alte nave americane au urmărit și monitorizat exercițiile rusești, despre care oficialii Pentagonului spun că nu reprezintă o amenințare pentru Statele Unite.

Nu este o surpriză. I-am mai văzut făcând astfel de escale în port. Desigur că le luăm în serios, dar aceste exerciții nu reprezintă o amenințare pentru Statele Unite”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, atunci când a fost întrebată despre exercițiile rusești.

Cu toate acestea, exercițiile au loc la mai puțin de două săptămâni după ce președintele Joe Biden a autorizat Ucraina să folosească armele furnizate de SUA pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei, în încercarea de a proteja Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei. Președintele rus Vladimir Putin a sugerat apoi că armata sa ar putea răspunde cu „pași asimetrici” în altă parte a lumii.

Singh a spus că nu ar fi o surpriză să vedem mai multă activitate rusă în jurul Statelor Unite în astfel de exerciții globale.

Exercițiile au loc în apele internaționale, iar oficialii americani se așteaptă ca navele rusești să rămână în regiune până în vară și, eventual, să se oprească și în Venezuela.

Rusia este un aliat de multă vreme al Venezuelei și Cubei, iar navele și aeronavele sale de război au făcut periodic incursiuni în Caraibe.

Navele rusești au acostat ocazional la Havana din 2008, când un grup de nave rusești a intrat în apele cubaneze în ceea ce presa de stat a descris-o drept prima vizită de acest fel în aproape două decenii. În 2015, o navă de recunoaștere și comunicații a sosit neanunțată la Havana cu o zi înainte de începerea discuțiilor dintre oficialii americani și cubanezi privind redeschiderea relațiilor diplomatice.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit joi această vizită o „practică normală” și a spus că Moscova nu vede niciun motiv de îngrijorare. Activitatea navală a fost văzută de unii, totuși, ca o încercare a Rusiei de a-și flexibiliza puterea navală după ce a pierdut un șir de nave de război în Marea Neagră din cauza rachetelor și a dronelor ucrainene, dar dacă are scopul de a proiecta putere, este limitată, arată businessinsider.