Un agent FBI s-a dat drept jurnalist Associated Press pentru a prinde un terorist. Jurnaliştii cer explicaţii pentru „furt de identitate”
0Conducerea agenţiei de ştiri Associated Press i-a trimis o scrisoare secretarului american pentru Justiţie, cerând explicaţii pentru ceea ce numeşte „furt de identitate”, după ce un agent FBI „s-a prezentat ca angajat al agenţiei de presă pentru a prinde în capcană un suspect care ameninţa că va comite un atentat cu bombă într-o şcoală”.
Gary Pruitt, preşedintele şi CEO-ul agenţiei Associated Press (AP), a trimis o scrisoare şefului poliţiei federale James Comey şi secretarului Justiţiei Eric Holder, în care denunţă în termeni duri acoperirea de jurnalist folosită de agentul FBI, după un episod care s-ar fi petrecut în 2007. Aceasta „corupe principiile cele mai fundamentale ale presei libere - independenţa noastră faţă de Guvern şi responsabilitatea Guvernului de a da socoteală, a arătat Pruitt. AP a cerut Biroului Federal pentru Informaţii (FBI) să prezinte explicaţii cu privire la incident.
„Furându-ne identitatea, FBI ne pătează reputaţia, minimalizează valorile libertăţii presei înscrise în Constituţia noastră şi pune în pericol jurnaliştii de la AP şi alţi culegători de informaţii din întreaga lume”, consideră Pruitt, a arătat Pruitt într-o altă scrisoare, trimisă recent cotidianului american „The New York Times”.
Documente judiciare publicate la sfârşitul lui octombrie au dezvăluit că FBI a scris o ştire falsă AP pentru a determina un suspect să descarce un virus pentru a-l localiza.
Această practică „slăbeşte capacitatea AP de a colecta informaţii şi intimidează surse care ar putea să vorbească liber cu jurnaliştii noştri, degradând contribuţia noastră la obiectivitate, adevăr, acurateţe şi integritate”, adaugă Pruitt.
În plus, folosirea acoperirii de jurnalist de către agenţi FBI „îi pune în pericol” pe jurnaliştii AP şi de la alte instituţii de presă aflaţi în zone de război şi pe cei de la alte instituţii de presă, deoarece ele „aruncă suspiciuni asupra faptului că noi lucrăm în mod independent şi liber faţă de Guvernul american”.
CIA, implicată în monitorizare?
Este a doua oară în puţin peste un an când Associated Press se află într-un conflict deschis cu autorităţile americane. În mai 2013, jurnaliştii AP au denunţat o „intruziune masivă şi fără precedent în presă”, după ce s-a aflat faptul că Departamentul de Justiţie a monitorizat în secret şi pentru o perioadă îndelungată desfăşurătoarele convorbirilor telefonice ale mai multor reporteri. „Nu există nicio justificare posibilă pentru o asemenea colectare de informaţii şi comunicaţii telefonice”, au scris jurnaliştii.
Datele vizate de Departamentul Justiţiei au legătură cu un articol publicat de agenţie în mai 2012 despre „o operaţiune a Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) în Yemen, prin care s-a dejucat un complot al-Qaeda care urmărea detonarea unei bombe la bordul unui avion cu destinaţia SUA”. În total, spun jurnaliştii, autorităţile au monitorizat apelurile efectuate prin 20 de linii telefonice, fixe şi mobile, timp de două luni, la începutul lui 2012.