Statele Unite opresc un ajutor vital pentru milioane de oameni. „E o condamnare la moarte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administrația Trump oprește finanțarea mecanismelor Programului Alimentar Mondial (PAM) al ONU care ajută la menținerea în viață a milioane de oameni în Afganistan, Siria, Yemen și alte 11 țări sărace.

Tabără de refugiați Foto: EPA EFE

Programul Alimentar Mondial, cel mai mare furnizor de ajutor alimentar, a făcut apel la SUA să anuleze noile reduceri. „Acest lucru ar putea echivala cu o condamnare la moarte pentru milioane de oameni care se confruntă cu foamete extremă și înfometare”, a transmis PAM pe X.

Încetarea bruscă a programelor PAM amenință unele dintre cele mai vulnerabile populații ale lumii, dintre care multe depind de acest ajutor alimentar, potrivit grupurilor umanitare.

Aceste anulări de contracte au vizat unele dintre ultimele programe umanitare rămase gestionate de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, potrivit unor oficiali și a unor documente obținute Associated Press (AP).  

Secretarul de stat Marco Rubio și alți oficiali ai administrației s-au angajat să protejeze programele alimentare de urgență și alte ajutoare vitale de reducerile profunde ale asistenței externe a SUA. Proiectele au fost anulate „pentru comoditatea guvernului SUA”, la indicația lui Jeremy Lewin, un locotenent de rang înalt din cadrul Departamentului de eficiență guvernamentală al lui Elon Musk, care a fost desemnat să supravegheze eliminarea programelor USAID, conform sursei citate.

Contracte de 230 de milioane de dolari reziliate în Siria

În Siria, o țară care se luptă cu sărăcia, foametea și insecuritatea după un război civil de 13 ani și o insurgență a grupării Statul Islamic, aproximativ 230 de milioane de dolari în contracte cu PAM și grupuri umanitare au fost reziliate în ultimele zile, potrivit unui document al Departamentului de Stat care detaliază reducerile.

Cel mai mare dintre programele vizate pentru Siria, în valoare de 111 milioane de dolari, a furnizat pâine și alte alimente zilnice pentru 1,5 milioane de persoane.

Alte țări afectate

Aproximativ 60 de scrisori de anulare a contractelor au fost trimise în cursul săptămânii trecute. Un oficial al Organizației Națiunilor Unite în Orientul Mijlociu a declarat că toate ajutoarele americane pentru programele alimentare ale PAM în Yemen, o altă țară divizată de război care se confruntă cu unul dintre cele mai grave dezastre umanitare din lume, au fost oprite, aparent inclusiv alimentele care ajunseseră deja în centrele de distribuție.

PAM a primit, de asemenea, scrisori de reziliere pentru programele finanțate de SUA în Liban și Iordania, unde refugiații sirieni ar fi cel mai grav afectați, a declarat oficialul ONU.

De asemenea, au fost afectate unele dintre ultimele fonduri americane rămase pentru programe-cheie din Somalia, Afganistan și Zimbabwe, inclusiv pentru cele care furnizează alimente, apă, îngrijire medicală și adăpost pentru persoanele strămutate de război, a declarat un oficial american pentru AP.

Un ajutor umanitar de 560 de milioane de dolari a fost oprit pentru Afganistan

Foști și actuali experți și parteneri ai USAID au declarat că circa 560 de milioane de dolari în ajutor umanitar au fost tăiați pentru Afganistan, inclusiv pentru asistență alimentară de urgență, tratamentul copiilor cu malnutriție severă, asistență medicală vitală, apă potabilă sigură și tratament de urgență pentru sănătatea mintală a supraviețuitorilor violenței sexuale și fizice.

O altă notificare, trimisă vineri, a retras brusc finanțarea americană pentru un program care a trimis tinere afgane în străinătate pentru școlarizare din cauza interdicțiilor talibanilor privind educația femeilor.

Șefa PAM, Cindy McCain, a declarat într-o postare pe social media că reducerile „subminează stabilitatea globală”.

Documentul Departamentului de Stat obținut de AP identifică două contracte recent reziliate, gestionate de Save the Children și Fondul ONU pentru Populație, care furnizau servicii de sănătate mintală și alte îngrijiri femeilor și copiilor de la tabăra de refugiați al-Hol (Siria). 

Statele Unite au fost principalul finanțator al PAM, furnizând 4,5 miliarde de dolari din cele 9,8 miliarde de dolari în donații către agenția alimentară anul trecut.