Romney îl acuză pe Obama că a "subminat" imaginea NATO, înainte de summitul de la Chicago

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mitt Romney, cel mai probabil contracandidat al lui Obama

Republicanul Mitt Romney, adversar probabil al lui Barack Obama la alegerile prezidenţiale din noiembrie, l-a acuzat, vineri, pe preşedintele american că ar fi urmărit o politică ce a condus la reducerea capacităţilor NATO, care se reuneşte în summit la Chicago duminică şi luni.

"Succesul NATO necesită o conducere puternică americană... Din păcate, administraţia Obama a luat măsuri ce nu fac decât să submineze alianţa", a declarat Romney într-un comunicat postat pe site-ul său de campanie.

Candidatul republican a adăugat că armata americană se va confrunta cu reduceri bugetare de aproape 1.000 de miliarde de dolari în următorii 10 de ani.

"Iar preşedintele Obama a transmis un mesaj - intenţionat sau nu - că valoarea NATO a scăzut în ochii Americii", a adăugat el, susţinând că organizaţiei "i-a slăbit capacitatea de a acţiona".

Romney a explicat apoi că, dacă va fi ales preşedinte, va contesta reducerile bugetare militare ale "epocii Obama". Republicanul a mai promis că va sprijini mai ales apărarea antirachetă şi chiar securitatea energetică.

Unul dintre principalele subiecte de discuţie ale summitului va fi Afganistanul, al cărui preşedinte Hamid Karzai a sosit vineri la Chicago, aminteşte AFP