Iuri Luţenko, fost procuror general al Ucrainei : Fiul lui Biden a primit un milion de dolari de la compania ucraineană Burisma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden şi fiul său Hunter

Fostul procuror general ucrainean, Iuri Luţenko, susţine că Hunter Biden, fiul ex-vicepreşedintelui american, Joe Biden, a primit aproape un milion de dolari de la compania de gaze naturale "Burisma", activă în Ucraina.

"Au fost câte două plăţi pe lună, sumele fiind semnificativ mai mari decât cea pe care aţi menţionat-o (jurnalistul a vorbit despre suma de 50.000 de dolari, n.red)" - a precizat Luţenko, pentru postul de radio Novoe Vremia, citat de rador. Potrivit fostului procuror general de la Kiev, "suma totală a plăţilor făcute către fiul ex-vicepreşedintelui american s-a ridicat la aproape un milion de dolari". "Erau bani plătiţi pentru consultanţă.

Conform legislaţiei ucrainene, companiile îi pot plăti cu orice sumă pe membrii consiliului de administraţie. Prin urmare, nu există nicio încălcare a legii. În plus, compania este înregistrată în Cipru, plăţile s-au făcut prin intermediul Letoniei, iar gazul a fost produs în Ucraina" - a adăugat fostul procuror general ucrainean.

Anterior, Iuri Luţenko a declarat că plăţile făcute către Hunter Biden de compania deţinută de un ministru din perioada preşedintelui Viktor Ianukovici "sunt foarte asemănătoare cu achitarea taxei de protecţie politică", însă a apreciat că doar Statele Unite pot investiga un astfel de caz. 

Un avertizor de integritate din comunitatea de informaţii a SUA a depus recent o plângere cu privire la comportamentul preşedintelui Donald Trump în timpul unei conversaţii cu omologul său din Ucraina, Volodimir Zelenski, în care liderul de la Casa Albă i-a propus preşedintelui de la Kiev să-l menţină în funcţie pe şefului Parchetului General, Iuri Luţenko. 

Trump l-ar fi lăudat pe Luţenko pentru că a deschis subiectul declanşarii unei anchete penale împotriva familiei Biden. Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Trump şi un personaj central în controversa americano-ucraineană, de asemenea, i-a cerut în repetate rânduri lui Iuri Luţenko să înceapă o anchetă împotriva fostului vicepreşedinte american Joe Biden şi a fiului său, Hunter. 

Luţenko, însă, a explicat că nu a făcut altceva decât să-şi exprime disponibilitatea de a coopera în acest caz dacă FBI sau parchetul american vor demara o anchetă şi a insistat că Biden nu a încălcat legile Ucrainei.

Mai multe pentru tine:
Alergii oculare de primăvară. „Ne bucurăm că au înflorit copacii, dar trebuie să avem grijă”
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Atacuri de ambele părţi, în cursul nopţii, vizând obiective de infrastructură
Păstrăvăriile, luate cu asalt de Florii. Prețurile îi sperie pe clienți
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Reacția lui Nicolae Ciucă la declarația lui Ciolacu potrivit căreia Buzăul nu este în Moldova: „M-am simţit român şi la Focşani, şi la Suceava, şi la Buzău şi la mine la Pleniţa”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Destinație de weekend. Muzeul Chihlimbarului găzduiește cea mai mare pepită de rumanit din lume VIDEO
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Doi tineri au murit la Suceava după ce au intrat cu motoscuterul într-un podeţ
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"