Iranul a intensificat activitățile cibernetice care ar putea să influențeze alegerile din SUA, avertizează Microsoft

0
Publicat:

Iranul a accelerat activitatea online care pare menită să influențeze alegerile din SUA, într-un caz ce a vizat o campanie prezidențială cu un atac de tip phishing prin e-mail, a transmis Microsoft.

Iranul a intensificat activitățile cibernetice menite să influențeze alegerile din SUA FOTO Arhivă

Iranienii și-au petrecut, de asemenea, ultimele luni creând site-uri de știri false și imitând activiști, în încercarea de a stârni diviziune, lucru ce ar putea  influența alegătorii americani în această toamnă, în special în statele cheie, a constatat gigantul tehnologic, potrivit AP.

Constatările din cel mai recent raport de informații privind amenințările de la Microsoft arată cum Iranul, care a fost activ în recentele alegeri din SUA, își evoluează tacticile pentru o altă alegere care probabil va avea implicații globale.

Raportul merge mai departe decât orice au dezvăluit oficialii americani de informații, oferind exemple specifice ale grupurilor iraniene și ale acțiunilor pe care le-au întreprins până acum. Misiunea Iranului la Națiunile Unite a negat că ar avea planuri de a interfera sau de a lansa atacuri cibernetice în alegerile prezidențiale din SUA.

Oficialii americani și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la eforturile Teheranului de a căuta represalii pentru o lovitură din 2020 asupra unui general iranian, care a fost ordonată de Trump. Raportul Microsoft a identificat patru exemple de activități recente ale Iranului, despre care compania se așteaptă să se intensifice pe măsură ce alegerile din noiembrie se apropie.

Cum încearcă Iranul să influențeze alegerile din SUA

În primul rând, un grup legat de Gărzile Revoluționare Iraniene a vizat în iunie un oficial de rang înalt al unei campanii prezidențiale americane cu un e-mail de phishing, o formă de atac cibernetic folosită adesea pentru a colecta informații sensibile, potrivit raportului, care nu a identificat campania vizată. Grupul și-a ascuns originile e-mailului trimițându-l de pe contul de e-mail compromis al unui fost consilier de rang înalt, a spus Microsoft.

Câteva zile mai târziu, grupul iranian a încercat să se autentifice într-un cont care aparținea unui fost candidat prezidențial, dar nu a reușit, a spus raportul Microsoft. Compania a notificat persoanele vizate.

Într-un alt exemplu, un grup iranian a creat site-uri web care se prezintă ca site-uri de știri din SUA, vizând alegătorii de pe ambele părți ale spectrului politic, potrivit raportului.

Un site de știri fals destinat unui public cu înclinații de stânga îl insultă pe Trump, numindu-l „nebun de legat” și sugerează că acesta folosește droguri, a spus raportul. Un alt site destinat cititorilor republicani se concentrează pe probleme legate de comunitatea LGBTQ și intervențiile chirurgicale pentru afirmarea genului.

Iranul neagă acuzațiile

Microsoft a constatat, de asemenea, că grupurile iraniene imită activiști din SUA, pregătind terenul pentru operațiuni de influență mai aproape de alegeri. 

Teheranul a negat, însă, că ar încerca să interfereze în alegerile prezidențiale care vor avea loc în Statele Unite.

„Iranul a fost victima unor numeroase operațiuni cibernetice ofensive care vizează infrastructura, centrele de servicii publice și industriile sale. Capacitățile cibernetice ale Iranului sunt defensive și proporționale cu amenințările cu care se confruntă. Iranul nu are nici intenția, nici planuri de a lansa atacuri cibernetice. Alegerile prezidențiale din SUA sunt o problemă internă în care Iranul nu se implică”, a transmis misiunea Iranului la ONU.

Eforturi comune cu Rusia și China

Raportul Microsoft a declarat că, pe măsură ce Iranul își intensifică influența cibernetică, actorii legați de Rusia și-au pivotat campaniile de influență pentru a se concentra pe alegerile din SUA, în timp ce actorii legați de Partidul Comunist Chinez au profitat de protestele pro-palestiniene din universitățile americane și alte evenimente curente din SUA pentru a încerca să amplifice tensiunile politice din SUA.

Oficialii de top ai serviciilor de informații au declarat luna trecută că Rusia continuă să reprezinte cea mai mare amenințare când vine vorba de dezinformarea în alegeri, în timp ce există indicii că Iranul își extinde eforturile și China acționează cu prudență în ceea ce privește 2024.

Eforturile Iranului par destinate subminării candidaților considerați mai probabil să crească tensiunile cu Teheranul, au spus oficialii. Aceasta este o descriere care i se potrivește lui Trump, a cărui administrație a pus capăt unui acord nuclear cu Iranul, a reimpus sancțiuni și a ordonat uciderea celui mai important general iranian.