Video Cum sunt păcăliți tinerii americani să se alăture Bisericii Ortodoxe Ruse. „În Occident totul a devenit foarte feminizat”

0
Publicat:

Tot mai mulți tineri americani îmbrățișează Ortodoxia Rusă, atrași de mesajul unui preot texan care promovează o masculinitate dură, credință rigidă și viață de familie tradițională.

Părintele Moses McPherson din Texas FOTO Instagram

Într-un videoclip de pe YouTube, un preot susține un tip de masculinitate virilă, asumată, fără scuze. „Mulți oameni mă întreabă: «Părinte Moise, cum îmi pot crește masculinitatea la un nivel absurd?»”, povestește el.

Blugii mulați, statul picior peste picior, folosirea fierului de călcat, pensarea sprâncenelor și chiar mâncatul supei sunt printre lucrurile pe care le consideră prea feminine. Există și alte videoclipuri cu Părintele Moses McPherson – un tată de cinci copii, cu o constituție impunătoare – făcând haltere pe muzică heavy metal, scrie BBC.

A fost crescut ca protestant și a lucrat o vreme ca montator de acoperișuri, dar acum este preot în Biserica Ortodoxă Rusă din afara Rusiei (ROCOR), în Georgetown, Texas – o ramură desprinsă din biserica-mamă de la Moscova.

ROCOR, o rețea globală cu sediul în New York, s-a extins recent în mai multe zone din SUA – în principal ca urmare a convertirii unor persoane de alte confesiuni.

Zeci de tineri convertiți

În ultimele șase luni, Părintele Moses a pregătit pentru botez 75 de noi credincioși în biserica sa, dedicată Maicii Domnului, la nord de Austin.

„Când eu și soția mea ne-am convertit acum 20 de ani, obișnuiam să spunem că Ortodoxia este cel mai bine păstrat secret, pentru că oamenii pur și simplu nu știau ce este”, spune el.

„Dar în ultimul an și jumătate, congregația noastră s-a triplat ca număr.”

La liturghia de duminică din biserica Părintelui Moses, remarc numărul bărbaților de 20-30 de ani care se roagă și își fac cruce în partea din spate a naosului, și cum această religie – cu tradiții care datează din secolul al IV-lea – pare să atragă tineri care se simt străini în America modernă.

Majoritatea membrilor sunt bărbați

În comparație cu milioanele de enoriași ai megabisericilor evanghelice din SUA, ortodocșii creștini sunt puțini – doar aproximativ unu la sută din populație. Asta include Ortodoxia Răsăriteană, practicată în Rusia, Ucraina, Europa de Est și Grecia, și Ortodoxia Orientală din Orientul Mijlociu și Africa.

Fondată de preoți și clerici fugiți din calea Revoluției Ruse din 1917, ROCOR este considerată de mulți cea mai conservatoare jurisdicție ortodoxă din SUA. Totuși, această comunitate religioasă restrânsă este una vocală, iar ceea ce se întâmplă în interiorul ei reflectă schimbări politice mai largi, mai ales după pivotarea dramatică a președintelui Donald Trump către Moscova.

Creșterea reală a numărului de convertiți este greu de cuantificat, dar datele Pew Research Center arată că 64% dintre creștinii ortodocși sunt bărbați, în creștere de la 46% în 2007.

Un studiu mai mic, cu 773 de convertiți, pare să susțină această tendință. Cei mai mulți dintre noii veniți sunt bărbați, și mulți spun că pandemia i-a determinat să caute o nouă credință. Studiul vine de la Biserica Ortodoxă din America (OCA), fondată de călugări ruși în Alaska la sfârșitul secolului al XVIII-lea, care are în prezent peste 700 de parohii, misiuni, comunități, mănăstiri și instituții în SUA, Canada și Mexic care se identifică drept ortodoxe ruse.

Noii membri sunt atrași în online

Spațiul digital este esențial în acest val de convertiri. Părintele Moses are mulți urmăritori online – când postează o fotografie cu un test de sarcină pozitiv pe Instagram, primește 6.000 de aprecieri pentru anunțul celui de-al șaselea copil.

Dar mai există zeci de podcasturi și videoclipuri prezentate de clerici ortodocși și o armată de susținători – majoritatea bărbați.

Părintele Moses le spune credincioșilor că există două moduri de a-l sluji pe Dumnezeu: fie ca monah sau călugăriță, fie prin căsătorie. Cei care aleg a doua cale ar trebui să evite contracepția și să aibă cât mai mulți copii.

„Arătați-mi un singur sfânt în istoria Bisericii care să fi binecuvântat orice fel de control al nașterilor”, spune părintele Moses. În ceea ce privește masturbarea – sau cum o numește biserica, auto-abuzul – preotul o condamnă ca fiind „patetică și lipsită de bărbăție”.

Părintele Moses spune că Ortodoxia „nu este masculină, este doar normală”, în timp ce „în Occident totul a devenit foarte feminizat”. Unele biserici protestante, crede el, se adresează în principal femeilor.

„Nu vreau să merg la slujbe care par un concert Taylor Swift”, spune părintele Moses. „Dacă te uiți la limbajul muzicii de laudă, este totul despre emoție – asta nu e pentru bărbați.”

Tineri atrași de partea Rusiei

Buck Johnson lucrează de 25 de ani ca pompier și este gazda podcastului Counterflow.

Spune că inițial i-a fost teamă să intre în Biserica Ortodoxă Rusă locală deoarece „arată diferit, cu tatuaje peste tot”, dar îmi spune că a fost primit cu brațele deschise. De asemenea, a fost impresionat că biserica a rămas deschisă pe timpul lockdownului.

Stând pe o canapea în fața a două ecrane TV uriașe la casa sa din Lockhart, spune că noua sa credință îi schimbă perspectiva asupra lumii.

„Ceea ce mă îngrijorează sunt opiniile negative ale americanilor despre Rusia”, spune Buck. Îmi spune că mass-media tradițională, „mainstream”, oferă o imagine distorsionată a invaziei Ucrainei.

„Cred că este o reminiscență a generației baby-boom din America, care a trăit Războiul Rece”, spune Buck, „și nu înțeleg de ce – dar ei spun că Rusia e rea.”

Patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ruse din Moscova, a susținut cu fermitate invazia Ucrainei, numind-o un Război Sfânt și exprimând puțină compasiune pentru victime. Când îl întreb pe Arhidiaconul John Whiteford despre capul bisericii, pe care mulți îl văd drept instigator la război, el mă asigură că vorbele Patriarhului au fost distorsionate.