Cotitură „istorică“ în sistemul sanitar american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cotitură „istorică“ în sistemul sanitar american

Congresul SUA a adoptat noua lege a asigurărilor medicale propusă de administraţia Obama. Propunerea a trecut la limită, cu 220 de voturi pentru şi 215 împotrivă.

Una dintre cele mai controversate măsuri din noua lege a asigurărilor medicale este includerea în sistem a peste 35 de milioane de americani, în aşa fel încât în final aproximativ 96 la sută din populaţie să fie asigurată.

Preşedintele Obama a descris votul din Congres ca fiind unul „istoric” şi s-a arătat încrezător că şi Senatul va vota legea.

Lobby în Congres

În Congres, în favoarea legii au votat 219 democraţi şi un republican – Joseph Cao din New Orleans. De partea cealaltă, împotriva ei s-au pronunţat 176 de congresmani republicani şi 39 de colegi democraţi ai preşedintelui Obama. Democratul John Dingell a declarat că noua lege oferă fiecărei persoane, indiferent de starea de sănătate sau venit, liniştea de a şti că va avea acces la o îngrijire medicală accesibilă.

Înainte de votul de sâmbătă, preşedintele Obama a făcut o vizită neobişnuită în Congres pentru a-i convinge pe democraţii nehotărâţi să voteze noua lege.

Practic, reglementarea administraţiei Obama permite statului să vândă asigurări medicale în competiţie cu asiguratorii privaţi.