Cine câştigă şi cine pierde în urma reformei fiscale a lui Trump. Franţa susţine că există riscul penalizării companiilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Donald Trump

Senatul SUA a aprobat sâmbătă o masivă reformă fiscală, ceea ce înseamnă că republicanii şi Donald Trump sunt mult mai aproape de scopul lor, acela de a reduce taxele pentru companii şi pentru cei cu venituri mari, în condiţiile în care efectele asupra americanilor de rând vor fi şi bune şi rele, susţin analiştii citaţi de Bloomberg. Această reformă fiscală nu este nici pe placul Franţei care va sesiza UE.

Centrat pe reducerea impozitelor societăţilor la 20 %-faţă de 35 % în acest moment -, proiectul de lege este în general favorabil firmelor. Băncile sunt marii câştigători ai reformei. Ele profită în primul rând de accelerarea creşterii economice, dacă Donald Trump reuşeşte să îşi atingă obiectivul. 

Reducerea riscurilor pentru portofoliile de împrumuturi şi creşterea dobânzilor ar trebui să le fie favorabile. Marile bănci americane, ca de exemplu JP Morgan şi Citigroup, plătesc impozite mari, ca urmare a profiturilor lor mari şi a numărului redus de scutiri fiscale de care pot beneficia. Ele vor beneficia în mod logic de reducerea impozitelor, în ciuda noii taxe pe anumite plăţi externe.

Veştile sunt însă proaste pentru energiile regenerabile. După cum subliniază agenţia Bloomberg, proiectul de lege ameninţă o sursă esenţială-şi totuşi puţin cunoscută-de finanţare a energiilor eoliană şi solară: echitatea fiscală.

În cadrul unor negocieri transparente, producătorii de energii regenerabile vând o parte a scutirilor de impozit pe proiectele lor unor societăţi-cel mai adesea bănci şi anumite companii de asigurări-care pot aplica reducerile la propriile impozite.

Această piaţă a ajuns la 12 miliarde de dolari în 2017. Majoritatea cumpărătorilor de scutiri de impozite sunt multinaţionale. Se pune întrebarea: acum, când societăţile vor beneficia de scăderi de impozit, vor mai avea ele nevoie de aceste scutiri?

Această reformă fiscală nu este nici pe placul Franţei care va sesiza Uniunea Europeană, avertizând că vor fi afectate companiile europene, notează „Le Figaro“.

 Parisul va cere marţi Consiliului miniştrilor europeni de Finanţe să analizeze proiectul de reformă fiscală adoptat în Congresul SUA, avertizând că există riscul penalizării companiilor europene.

"Dacă acest proiect se va concretiza, există riscul apariţiei unor dificultăţi grave", au declarat surse din cadrul Ministerului francez al Economiei şi Finanţelor.

"Trebuie să le semnalăm autorităţilor americane că se va ajunge la o dezbatere complicată dacă vor persista pe acest drum", au adăugat funcţionarii citaţi.

Ministerul francez al Finanţelor este preocupat că Administraţia Donald Trump va putea impozita operaţiunile companiilor europene cu sedii în Statele Unite prin cote stabilite în plus faţă de profiturile realizate pe teritoriul american.

"Vor fi dispoziţii foarte diferite de cele existente în prezent şi de ceea ce este prevăzut în convenţiile fiscale internaţionale", a explicat un oficial francez.

Camera Reprezentanţilor şi Senatul Statelor Unite au aprobat proiecte de reformare a Codului fiscal care prevăd diminuarea substanţială a cotei de impozitare pentru companii şi reduceri modeste pentru persoane fizice. Versiunile vor trebui să ajungă la procedura de mediere. Ulterior, textul de lege comun va trebui aprobat din nou de Camera Reprezentanţilor şi de Senat înainte de a fi promulgat de preşedintele Donald Trump.

Planul de reforme fiscale, cel mai amplu din ultimele trei decenii, introduce patru cote de impozitare pentru persoanele fizice. Administraţia Donald Trump a propus cote de impozitare cuprinse între 12% şi 35%. În prezent, în SUA sunt şapte cote de impozitare în funcţie de venituri, cuprinse între 10% şi 39,6%.