VIDEO Despre un film al Rusiei lui Putin bazat pe o legendă a Armatei Roşii: Povestea celor „28 ai lui Panfilov“, eroii falşi, dar utili ca reper moral
0Până acum era prezentată ca unul dintre cele mai glorioase episoade ale Armatei Roşii în cel de-al Doilea Război Mondial - sacrificiul unui grup de soldaţi în faţa naziştilor. Acum este un film de succes, „Cei 28 ai lui Panfilov“, dar şi o polemică, în condiţiile în care acest act de eroism ar putea să nu fi existat niciodată, relatează AFP.
Filmul, difuzat în peste o mie de cinematografe, prezintă istoria unor soldaţi, care, în iarna lui 1941, nu au ezitat să se sacrifice pentru a împiedica trupele naziste să mărşăluiască spre Moscova.
Actul de bravură al celor „28 de bărbaţi ai lui Panfilov“ - de la numele generalului Ivan Panfilov, comandantul diviziei din care făceau parte – este de decenii înscris în manualele şcolare.
O anchetă, efectuată încă din 1948 de autorităţile sovietice dar ale cărei concluzii nu sunt cunoscute decât de puţin timp, arată cu totul altceva, şi anume că actele acestor soldaţi au fost exagerate mult de propagandă.
Episodul glorios al celor 28 de bărbaţi ai lui Panfilov este de fapt un „mit“, a rezumat directorul Arhivelor Naţionale ala Rusiei, Serghei Mironenko, dezvăluind concluziile anchetei şi atrăgându-şi furia ministrului Culturii, Vladimir Medinski.
Istoricii „încearcă să spargă fundamentele credinţei noastre în lucruri care sunt gravate în piatră şi sunt sfinte", a denunţat ministrul rus.
„O legendă sacră“
„Chiar dacă această istorie a fost inventată de la început până la sfârşit, e vorba de o legendă sacră, pur şi simplu de neatins“, şi-a continuat tirada Medinski pentru agenţia de presă RIA Novosti. „Cei care (o critică, n. red.) sunt cei mai răi oameni din lume“, a insistat el.
La puţin timp după prezentarea concluziilor anchetei, directorul Arhivelor Naţionale a demisionat. Decizia i-a aparţinut, a spus cel care a deţinut acest post timp de peste 20 de ani.
Chiar dacă admite că pe 16 noiembrie 1941 au avut loc lupte intense cu soldaţii nazişti, soldate cu peste o sută de morţi de partea armatei sovietice, ai cărei soldaţi s-au aruncat sub tancurile inamice pentru a le detona, Serghei Mironenko insistă că istoria celor 28 de eroi a fost „inventată“.
„Problema cu regimul sovietic este că eroii fabricaţi total sunt mai importanţi decât cei adevăraţi“, a atras atenţia el.
Mai mulţi istorici l-au susţinut, printre care şi Andrei Isaiev, specialist în al Doilea Război Mondial, care dă asigurări că povestea celor 28 de bărbaţi ai lui Panfilov nu are „nicio bază“ reală.
Legendă şi reper moral
Filmul, subvenţionat cu 30 de milioane de ruble (435.000 euro) de către Ministerul Culturii, a reuşit să-şi finanţeze o cincime din buget prin intermediul unei campanii de strângere de fonduri pe internet.
In primul weekend de difuzare, filmul a generat încasări de 154 de milioane de ruble (2,23 milioane euro), iar la Moscova, unde o stradă poartă numele celor 28 de bărbaţi ai lui Panfilov, sălile cinematografelor sunt în continuare pline, la peste zece zile de la lansare.
În ultimii ani, Rusia încearcă să revină la tradiţia filmelor patriotice din epoca sovietică. Astfel, au fost produse mai multe filme de război: în 2015, „Bătălia pentru Sevastopol“ a generat venituri de peste 6,5 milioane de euro iar „Stalingrad“ 23,5 milioane de euro.
Echipa fimului „Cei 28 ai lui Panfilov“ spune că s-a asigurat de veridicitatea evenimentelor apelând la Societatea de Istorie Militară Rusească, o instituţie înfiinţată de preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele acestei societăţi, Vladislav Kononov, califica episodul drept o „legendă“, dar în acelaşi timp un „reper moral“ pentru generaţii întregi de ruşi.