Lavrov acuză Marea Britanie că „deformează“ concluziile anchetei OIAC în cazul Skripal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serghei Lavrov

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a acuzat vineri Londra că „deformează“ concluziile anchetei Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) în cazul Skripal şi că se serveşte de acest lucru pentru a acuza Rusia, relatează AFP.

„Politicieni ca Boris Johnson încearcă încă o dată să deformeze realitatea, afirmând că concluziile OIAC înseamnă validarea tuturor tezelor Marii Britanii fără excepţie“, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă.

„Este vorba despre un nou exces al acestui politician, ne-am obişnuit deja“, a continuat el.

„OIAC nu a făcut decât să confirme compoziţia substanţei chimice“ folosite împotriva lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, şi nu originea ei, a subliniat şeful diplomaţiei ruse.

OIAC a anunat joi că analize de laborator „confirmă descoperirile Regatului Unit cu privire la identitatea agentului chimic toxic utilizat la Salisbury“ în otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skropal şi a fiicei sale.

Substanţa chimică este de o „puritate mare“, a precizat organizaţia, dar fără să stabilească responsabilitatea în acest caz, în care Londra acuză Moscova, care-şi clamează nevinovăţia.

Pe baza acestor concluzii, ministrul britanic de Externe Boris Johnson a declarat joi că nu poate să existe „vreun dubiu cu privire la ceea ce s-a folosit şi nu există o explicaţie alternativă cu privire la responsabilitatea“ acestui atac, pe 4 martie, în Anglia.

„Numai Rusia are mijloacele, mobilul şi experienţa în domeniu“, a dat el asigurări.

Rusia a anunţat, la rândul ei că „nu va crede“ nicio concluzie în cazul Skripal atât timp cât „experţii săi nu vor obţine acces la eşantioanele analizelor menţionate în expertiza OIAC“.