Edward Snowden ar dori să se stabilească în Elveţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) Edward Snowden, care a expus modalităţile de spionaj american la nivel mondial, a anunţat, vineri, că ar dori să se întoarcă în Elveţia, ţară în care a activat sub acoperire.

„Mi-ar face plăcere să mă întorc în Elveţia. Unele dintre cele mai frumoase amintiri le am din Geneva”, a declarat Edward Snowden, care se află în prezent la Moscova.

În ultima perioadă, fostul consultant NSA a iniţiat cereri privind acordarea azilului politic în nu mai puţin de 21 de ţări, majoritatea din Europa. Snowden a menţionat că Elveţia, datorită neutralităţii sale, ar fi o ţară potrivită pentru un refugiat politic.

„Cu toate acestea, din păcate, nicio ţară nu a răspuns afirmativ cererii mele”, a precizat Snowden, care consideră totodată că aceste refuzuri sunt un rezultat al „intervenţiei politice” realizate de Barack Obama.

Fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a lucrat pentru o misiune americană la Geneva în perioada 2007-2009.

Edward Snowden, în calitate de analist de sistem la CIA şi NSA, a oferit peste 1,7 milioane de documente secrete jurnalştilor, dezvaluind astfel modul în care guvernul american spionează lideri politici şi simpli cetăţeni din întreaga lume.