Un nou başcan al Găgăuziei ar putea revigora relaţiile cu Chişinăul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegerile pentru noul başcan al Găgăuziei vor avea loc pe 22 martie. FOTO Arhivă Adevărul

Analistul politic Arcadie Barbăroşie se aşteaptă la revigorarea relaţiilor Chişinău-Comrat după alegerile din martie din Găgăuzia, când urmează a fi votat başcanul regiunii autonome. Barbăroşie a spus că ar fi o premieră interesantă dacă başcan ar fi aleasă o femeie, transmite IPN.

„Ceea ce este important ţine nu atât de alegeri, cât de relaţiile Chişinău-Comrat şi de comportamentul Chişinăului. Această regiune a fost creată în 1994 printr-o lege contradictorie. A urmat un proces legislativ la Comrat, care ducea la un rezultat contradictoriu şi nu corela cu legislaţia naţională. Chişinăul nu a manifestat niciun interes faţă de ceea ce s-a întâmplat acolo. Autonomia s-a închis, s-a autoizolat. Şi în loc să devină un instrument de dezvoltare, inclusiv culturală şi lingvistică, această lege specială a creat de fapt o izolare a regiunii”, a spus analistul.

Primul tur al alegerilor başcanului Găgăuziei va avea loc la 22 martie. Cel de-al doilea tur de scrutin, dacă va fi necesar, se va organiza pe 5 aprilie.