Suma colosală cheltuită de Kremlin pentru dezinformare și propagandă în Republica Moldova. Detalii oferite de Guvern

0
Publicat:

Responsabilii Guvernului subliniază că Kremlinul subliniază că Kremlinul a cheltuit 200 de milioane de euro pentru a dezinforma și a răspândi propagandă în Republica Moldova, sumă ce reprezintă 1% din PIB-ul țării. 

Kremlinul a alocat 200 de milioane de euro pentru dezinformare și propagandă. FOTO: Shutterstock

,,Federația Rusă, potrivit documentărilor făcute de instituțiile noastre, a investit deja 200 de milioane de euro în propagandă și dezinformare, ceea ce este 1 % din BIP-ul Republicii Moldova. Cu acești bani puteam un proiect de parteneriat, așa cum facem cu europenii, cu colegii din Statele Unite, Japonia și alte state. Să construim școli, să modernizăm spitale, centre pentru tineri. În loc de asta, banii ruși au plecat pe construcția de minciuni și rostogolirea neadevărului care dezbină societatea. Cu alte cuvinte, miza este clară, este vorba, inclusiv de alegerile parlamentare care se vor întâmpla în toamna acestui an”, a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului Republicii Moldova. 

Scopul Moscovei 

În luna aprilie a acestui an, rețeaua rusă „Matrioșka” a lansat prima campanie de dezinformare și propagandă împotriva Chișinăului, având-o ca țintă principală pe președinta Maia Sandu, acuzată de corupție și represalii. Videoclipuri în limbile franceză, engleză și germană sunt promovate pe platformele X și Bluesky. O altă campanie cu același scop a fost desfășurată între decembrie 2024 și martie 2025 de rețeaua rusă „Pravda”, o structură formată din peste 200 de site-uri și conturi care difuzează narațiuni pro-Kremlin.

,,Pentru Guvernul Republicii Moldova, aceste rețele de dezinformare nu sunt o surpriză: știm de unde vin, știm ce urmăresc și știm cât de periculoase pot fi. Sunt informații necurate, răspândite premeditat în satele și orașele Moldovei cu un singur scop: să dezbine societatea moldovenească”, a adăugat Daniel Vodă. 

Andrei Curăraru, expert în politici publice și securitate al Comunității WatchDog.md, a declarat că nicio țară din Europa de Est nu a fost vizată atât de intens de campanii de dezinformare și propagandă precum Republica Moldova.

 ,,Scopul este să afecteze reputația externă a Republicii Moldova, să o prezinte ca o țară coruptă intolerantă și instabilă. Sunt reluate teme clasice ale propagandei Kremlinului. Campania Matrioșka nu este doar despre voturi, este despre imagine: cine controlează imaginea Moldovei în exterior, controlează și poziția ei în Europa”, a afirmat Andrei Curăraru.

Recomandarea Executivului 

Între timp, autoritățile moldovene le recomandă cetățenilor să fie vigilenți și să nu cadă în plasa dezinformării și propagandei.

 ,,Cei care duceți mai departe mesajul corect și aici avem nevoie de mai multă vigilență.  Oamenii, care atunci când aud ceva grav, să se întrebe dacă oare este adevărat sau dacă acest lucru contribuie cumva la interesele Republicii Moldova”, a conchis Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului Republicii Moldova. 

Reacția Administrației Prezidențiale 

Recent, Președinția de la Chișinău a afirmat că Kremlinul și oamenii săi „nu mai știu ce să inventeze ca să o lovească” pe Maia Sandu și să deturneze parcursul european al țării, declarațiile fiind făcute pe fondul campanii de dezinformare lansate de „Matrioșka”.

,,Kremlinul și cei care îi fac jocul în țara noastră nu mai știu ce să inventeze ca să o lovească pe Maia Sandu, să ne scoată de pe calea europeană și să bage vrajbă între oameni. Ăsta e scopul lor – dezbinarea. Dar noi nu cădem în plasă. În 2024 le-am dat un răspuns clar - și în 2025 o vom face din nou. Pentru că, spre deosebire de ei, noi credem în adevăr, nu în minciună”, a subliniat Igor Zaharov, purtătorul de cuvânt al președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

Ultimele alegeri prezidențiale, în urma cărora Maia Sandu a fost realeasă, s-au încheiat în noiembrie 2024, fiind marcate de numeroase provocări. Următoarele alegeri, fiind cele parlamentare, vor avea loc în septembrie 2025, iar autoritățile de la Chișinău avertizează că Moscova va încerca să le influențeze, așa cum a făcut anul trecut atât în timpul prezidențialelor, cât și al referendumului pro-UE.

„Strategia lor a fost, este și va fi și în 2025 de a infiltra persoane și organizații legate de sau controlate de Federația Rusă în mediul politic, inclusiv pe cele aflate sub protecția Federației Ruse, cu scopul de a prelua controlul asupra Parlamentului și, implicit, asupra altor instituții ale statului”, a afirmat Alexandru Musteața, șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

Anul trecut, Moscova și-a pus strategia în aplicare prin intermediul lui Ilan Șor, oligarhul condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare, care, din februarie anul trecut, se ascunde de justiția de la Chișinău în Moscova.