Sindicatele Universităţii Agrare din Moldova protestează faţă de absorbţia universităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reforma - da, absorbţia - nu! Cu acest slogan au ieşit miercuri, 13 iulie, sindicatele Universităţii Agrare de Stat la mitingul în legătura cu dezacordul reformei reorganizării prin fuziune (absorbţie) a universităţilor. Protestatarii au spus că sunt împotriva modalităţii de implementare a reformei, fără consultări publice cu reprezentanţii mediului academic şi angajaţii instituţiilor de învăţământ, transmite IPN.

Oamenii au cerut stoparea reformei sau amânarea acesteia pentru ca guvernarea să-şi revizuiască atitudinea.

Potrivit preşedintelui Comitetului sindical al UASM, Virgiliu Morei, sindicatele Universităţii Agrare au făcut multe adresări la Guvern şi alte instituţii de stat privind reforma absorbiriii, însă de acestea nu s-a ţinut cont. „Noi nu suntem contra reformei, ne deranjează modalitatea de implementare a acesteia. Ea nu este însoţită de studii, anumite rezultate, argumente. Nu ne-au demonstrat că această reformă este eficientă. Insistămasupra stopării acestei reforme sau , în cel mai rău caz, amânarea acesteia”, a spus el.

„Noi venim cu argumente, dar partea oponentă ne sugerează că totul va fi bine. Studiaţi experienţa altor ţări în reforma distrugerii Instituţiilor de Cercetare. Ar fi trebuit de investit milioane, miliarde de dolari pentru a recrea aceste instituţii care au fost distruse. Nu cred că ţara noastră are nevoie de aşa experienţe nefaste, de aşa rezultate. Totul o să ducă la un colaps şi la criză totală... Indiferent de ce se va întâmpla astăzi, trebuie să fim uniţi şi să luptăm mai departe pentru integritatea colectivelor, autonomia financiară şi autonomia decizională bazată pe personalitatea juridică a instituţiilor noastre”, a afirmat vicepreşedintele Sindicatului „Ştiinţa”, Iulian Secrieru.

Acţiunea de protest s-a desfăşurat în preajma Guvernul, şedinţa căruia s-a încheiat prin aprobarea reformei care prevede inclusiv Absorbţia Univercităţii Agrare de către Universitatea Tehnică.