Semnal de alarmă tras de Klaus Iohannis de la Chișinău: Rusia intensifică războiul hibrid împotriva Rep. Moldova

0
Publicat:

Klaus Iohannis și Maia Sandu au semnat o Declarație comună privind cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova, președintele României avertizând că ,,războiul hibrid purtat asupra Republicii Moldova și a cetățenilor săi este tot mai intens și ia forme tot mai grave”.

Sandu și Iohannis au semnat Declarația comună privind cooperarea bilaterală. FOTO: Președinte.md

,,Foarte aproape de noi, agresiunea ilegală a Rusiei asupra Ucrainei continuă deja de mai bine de doi ani. În același timp, războiul hibrid purtat asupra Republicii Moldova și a cetățenilor săi este tot mai intens și ia forme tot mai grave. În contextul regional atât de complex, consolidarea independenței pe toate planurile rămâne o premisă esențială pentru dezvoltarea cuprinzătoare și afirmarea democratică, europeană a Republicii Moldova”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

Președintele României, Klaus Iohannis, și cel al Republicii Moldova, Maia Sandu, au semnat Declarația comună privind cooperarea bilaterală, act ce reprezintă, potrivit semnatarilor, și o reconfirmare a sprijinului oferit Republicii Moldova în contextul regional actual, mai exact ,,menținerea păcii, securității și stabilității este un angajament comun și interes vital al României și Republicii Moldova".

"De aceea, România și Republica Moldova vor continua să avanseze cooperarea militară și de securitate în baza acordurilor în vigoare pentru a: consolida potențialul de apărare al Republicii Moldova; crește nivelul de interoperabilitate; spori contribuția Republicii Moldova la misiunile internaționale de gestionare a crizelor și în susținerea păcii, inclusiv cele derulate sub egida Politicii Comune de Securitate și Apărare a Uniunii Europene, alături de participarea la mecanismele UE de cooperare în domeniul apărării; fortifica mecanismele de consolidare a securității Republicii Moldova, de gestionare a situațiilor de criză și de contracarare a amenințărilor la adresa securității naționale”, se arată în textul Declarației.

Totodată, ea reprezintă și o reconfirmare a sprijinului oferit în contextul aderării țării la UE. 

,,În această toamnă, inclusiv prin participarea la referendumul privind integrarea europeană, cetățenii Republicii Moldova vor avea oportunitatea istorică să opteze pentru stabilitate, securitate și bunăstare, pentru continuitate pe drumul european. Este vital ca vocea dumneavoastră să fie foarte clar auzită aici, la Chișinău, la Bruxelles, în toate capitalele europene și la nivel internațional!România vă va fi alături, drept cel mai de încredere și activ susținător al parcursului european, și încurajez, de la acest pupitru, toți partenerii internaționali să sprijine consistent și pe termen lung Republica Moldova și pe cetățenii săi! Angajamentul strategic al României pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova va rămâne de nezdruncinat și asta pe termen lung”, a precizat Klaus Iohannis. 

Liderul de la București a mai spus că prin semnarea acestei Declarații, cele două state își asigură continuarea relațiilor dintre ele, menționând că ,,este încredințat că, din partea României, ele vor fi continuate.” 

La rândul ei, Maia Sandu a afirmat că legăturile dintre Chișinău și București au fost întotdeauna ,,trainice”, dar astăzi este ,,cea mai profundă și mai puternică” din istoria lor. 

„Suntem recunoscători României pentru sprijinul acordat în consolidarea rezilienței Republicii Moldova. Declarația semnată astăzi reafirmă susținerea dumneavoastră fermă în fața numeroaselor provocări cu care ne confruntăm. România joacă un rol esențial în sprijinirea eforturilor noastre de consolidare a independenței energetice a Republicii Moldova. Construcția liniei electrice aeriene Isaccea-Vulcănești-Chișinău este în plină desfășurare, iar lucrările pe linia Suceava-Bălți vor începe în curând. Aceste linii vor conecta rețeaua electrică a Republicii Moldova la cea românească și la piața europeană. Din 2021, când a fost dat în exploatare gazoductul Iași-Ungheni, Moldova nu mai depinde de un singur furnizor de gaze naturale și poate asigura necesarul de consum pentru cetățenii săi de pe malul drept al Nistrului, cumpărând gaze pe piața europeană. Apreciem contribuția României la construirea a cinci poduri rutiere noi peste Prut: Ungheni-Ungheni, Costești-Stânca, Leova-Bumbătă, Leca-Fălciu și Bărboieni-Răducăneni, care ne vor conecta și mai mai mult”, a adăugat președintele Republicii Moldova.

România, mereu alături 

Președintele Maia Sandu a mai menționat că România este ,,de ani buni principalul partener comercial al Republicii Moldova”, pe piața română ajungând peste 1/3 dintre exporturile țării sale. 

,,România este și cel mai investitor în economia Moldovei, cu peste 1600 de companii cu capital românesc prezente pe piața noastră”, a completat Maia Sandu. 

În același timp, președintele moldovean a spus că lansarea negocierilor de aderare la UE nu ar fi fost posibilă fără sprijinul constant și deplin al României. 

„Acum avem o șansă istorică și a venit rândul Moldovei să parcurgă această cale, iar experiența României ne va fi foarte utilă în acest parcurs. Ultimii ani, marcați de pandemie, criza energetică și de război ne-au pus la încercare, dar chiar și în cele mai grele timpuri, România ne-a fost mereu alături. În numele cetățenilor noștri, vă mulțumesc mult, domnule președinte!”, a conchis Maia Sandu.

Ulterior, cei doi lideri au mers la Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău, unde vor depus flori la bustul poetului Mihai Eminescu. 

Marea Dictare Națională 

De Ziua Limbii Române, la Chișinău a avut loc Marea Dictare Națională, un eveniment tradițional care a adunat aproape 2500 de oameni de diferite vârste și meserii, printre ei numărându-se și Tatiana Marcu, o angajata a unei bănci comerciale. 

Mii de oameni au participat la Marea Dictare Națională. FOTO Arhivă personală Tatiana Marcu

,,Am participat la Marea Dictare Națională împreună cu colegii de la serviciu. I-am îndemnat pe toți să o facă, pentru a marca Ziua Limbii Române. Acest eveniment este un omagiu pentru toți cei care vorbesc, scriu și simt românește”, a afirmat, pentru ,,Adevărul”, Tatiana Marcu, PR manager al instituției financiare. 

Ministrul moldovean Educației și Cercetării, Dan Perciun, a spus că ,,felul în care ne vorbim limba rămâne a fi un însemn al demnității noastre naționale”, adăugând ,,faptul că generații au luptat pentru limba română și este de datoria noastră să păstrăm vie amintirea acelor sacrificii, mai ales că pentru limba română au luptat multe personalități marcante, printre care și Spiridon Vangheli, prozator și poet, tatăl lui Guguță”. 

Sărbătoarea a fost marcată a doua oară după declararea drept limbă de stat. 

La sfârșitul lunii februarie 2023, Maia Sandu a promulgat legea privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația statului vecin, menționând că aceasta confirmă adevărul istoric și incontestabil că limba de stat a Republicii Moldova este cea română.