Republica Moldova nu are sisteme moderne de apărare aeriană: dronele nu pot fi detectate
0Ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, afirmă că țara sa dispune în prezent de peste 20 de sisteme de detecție învechite, care nu detectează dronele, declarația fiind făcută în contextul în care, în ultima perioadă, pe teritoriul Republicii Moldova au fost depistate mai multe aparate de zbor.
Întrebat despre tipul dronei găsite în data de 19 noiembrie în sectorul Ciocana al Chișinăului, în imediata apropiere a unui centru comercial și a unei arene sportive, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi a declarat că: ,,Este o dronă asemănătoare cu celor depistate pe parcursul săptămânilor trecute. Se vede că face parte din același raid care a avut loc masiv pe data de 10 noiembrie. Compoziția care este, nu permite într-adevăr să fie detectate de radarele pe care le avem noi în dotare. Sunt materiale compozite și are o suprafață de reflexie destul de mică. Aceste drone au rază de zbor 1000-1300 de km, de aceea au capacitatea să traverseze teritoriul Ucrainei de la locul de lansare”.
Riscuri în contextul războiului
Anatolie Nosatîi subliniază că, în contextul războiului din Ucraina, există riscul ca aparatele de zbor să ajungă pe teritoriul Republicii Moldova, ceea ce impune măsuri de protecție din partea autorităților.
,,Atât timp cât avem un război la hotar, atât timp cât Rusia atacă obiectivele militare și civile în Ucraina este pericolul ca acestea să devieze de la traiectoria inițială sau special să targheteze teritoriul Republicii Moldova, iar între ele pot să fie și de acelea care prezintă pericol, de aceea reiterez importanța de a anunța organele statului pentru a lua măsurile necesare și proteja cetățenii”, a mai spus ministrul.
Republica Moldova dispune de anumite sisteme de radar, însă acestea sunt destul de vechi și limitate comparativ cu tehnologiile moderne.
,,Armata Națională are în dotare peste 20 de sisteme diferite de radare, numai că ele au altă destinație: depistarea țintelor convenționale, cum ar fi avioane, rachete balistice care înainte se foloseau la altitudini înalte, dar acum tactica s-a schimbat și, respectiv, rachetele au evoluat, radarele nu le pot depista. Aceste sisteme sunt anii 60-80. Au fost concepute pentru cu totul altfel de război”, a mai declarat ministrul Anatolie Nosatîi.
Autoritățile moldovene întreprind măsuri pentru achiziționarea atât a sistemelor de detectare, cât și a celor de distrugere.
,,Identificăm posibilități de achiziționare a noilor sisteme care ne vor permite identificarea și înștiințarea la timp a cetățenilor despre posibil pericol. Procesul de identificare, inclusiv de contractare deja a avut loc. Durează procesul de achiziție și livrare. Eu voi veni cu precizări, dar nu în detalii pentru că acestea sunt niște date tehnice pe care inamicul le poate folosi împotriva noastră. Vorbim despre două sisteme: sistemul de observare și sistemul de nimicire a acestor. Lucrăm în paralele și vom veni cu măsuri eficiente pentru protejarea cetățenilor”, a mai menționat oficialul de la Chișinău.
Lipsa radarelor
Anatolie Nosatîi afirmă, de asemenea, că țara sa are nevoie de cel puțin trei radare, pe lângă sistemul de apărare aeriană achiziționat în 2023 din Franța care ,,detectează, dar în funcție de unde se află. Are raza sa de acțiune și date tactico-tehnice pentru anumite ținte”.
,,Avem nevoie de trei radare de tipul GM200, GM- 400 și 2-3 radare mai performante pentru a identifica țintele strategice, balistice”, a conchis oficialul moldovean.
Fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, susține că Republica Moldova are nevoie ,,de parteneri puternici în domeniul securității”, dar și de ,,instituții de forță puternice și funcționale, capabile” să apare de ,,atacuri hibride și de riscurile care amenință Moldova, inclusiv în spațiul aerian”.
Scopul Kremlinului
,,De peste 30 de ani, Rusia a urmărit să mențină statele din jur slabe, nepregătite și vulnerabile, pentru ca, atunci când se ivește un moment istoric, să le poată reocupa, intimida sau subordona politic. O parte esențială a acestui efort a fost promovarea unui discurs fals, care susține că neutralitatea este suficientă și că nu este nevoie de o armată, de capacități de apărare sau de instituții de forță puternice. Acest discurs are un singur scop: să mențină Moldova slabă și vulnerabilă”, a scris Nicu Popescu pe pagina sa de Facebook.
În ceea ce privește apărarea aeriană, fostul membru al Cabinetului de miniștri menționează că: ,,Aceasta nu se construiește peste noapte și nici nu garantează o rată de succes de 100%. Dezvoltarea unor sisteme funcționale durează ani sau chiar decenii, implicând investiții și pregătire. Israelul, care investește masiv de peste 70 de ani în propriile capacități de apărare, nu are o rată de succes de 100% și, recent, a fost ajutat să își protejeze spațiul aerian de forțele militare ale altor state – SUA, Franța, Iordania și Marea Britanie.Chiar și în aceste condiții, succesul nu este garantat 100%, dar poate ajunge la 70-80-90%, așa cum arată experiențele recente din Ucraina și Israel”, a conchis el.
La sfârșitul weekend-ului trecut, aparate de zbor au survolat ilegal spațiul aerian al Republicii Moldova, dar responsabilii Executivului moldovean au afirmat că radarele Ministerului Apărării nu le-au identificat pentru că acestea au fost lansate intenționat la o altitudine redusă, astfel încât să treacă neidentificate.
Iar alte trei drone au fost depistate între 9 și 12 noiembrie în raioanele Criuleni, Căușeni și Râșcani. Potrivit autorităților, acestea sunt „aparate de zbor de însoțire a dronelor de tip Shahed de origine rusească” și nu conțin explozibil.
Ministerul moldovean al Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Rusiei la Chișinău, Oleg Ozerov, o notă de protest față de încălcarea spațiului aerian, subliniind că ,,este o încălcare gravă și un gest neprietenos”.
Iar Kremlinul, prin intermediul Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe (MAE), a negat că dronele căzute sunt rusești, subliniind că nu există dovezi în acest sens.