Operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România va deschide o filială la Chișinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România (OPCOM)va deveni operator de piață în Republica Moldova, acest lucru fiind prevăzut de memorandumul de înțelegere privind interconectarea reţelelor de gaze naturale și energie electrică, act semnat luni la Chișinău de ministrul Energiei al Republicii Moldova și cel al României.

Cei doi miniștri au semnat un memorandum privind interconectarea energetică. FOTO: Gov.md

Memorandumul va asigura condițiile desemnării „OPCOM” S.A. în calitate de operator al pieței de energie electrică în Republica Moldova, inclusiv operator al pieței energiei electrice desemnat în vederea integrării pieței energiei electrice din țara vecină în cea de energie electrică a UE prin cuplarea piețelor.

,,Ca să nu inventăm bicicleta de la zero am lansat această invitație și ne bucurăm că s-a acceptat ca OPCOM din România să preia rolul de operator de piață în Republica Moldova”, a declarat Ministrul Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov. 

,,Solicit încă o dată OPCOM-ului să accelereze demersul de participare la piața energetică din Republica Moldova. Este un lucru foarte important. OPCOM-ul a acumulat, într-adevăr, o experiență utilă și puteți să contați pe Ministerul Energiei pentru a dinamiza acest proces”, a afirmat Ministrul Energiei de la Chișinău, Sebastian Burduja. 

Potrivit ministrului moldovean al Energiei, prezența OPCOM în țara sa va însemna numeroase beneficii, între care prețuri mai bune pentru energia electrică. 

,,Noi nu am avut, deocamdată, o bursă de energie. În România, ea funcționează și-și dezvoltă produsele pe parcursul ultimelor 20 de ani. Această bursă de energie oferă, în primul rând, consumatorilor niște prețuri care variază de la o oră la alta și transmit niște semnale de preț care permit optimizarea comportamentului. Dacă noi ne dorim să avem prețuri diferențiate de la o oră la alta, dacă noi ne dorim să avem pachete tarifare diferite pentru consumatori, dacă noi ne dorim ca consumatorii să poată alege furnizori, iar furnizorii să poată veni cu oferte diferențiate pentru consumatori, acest lucru nu este posibil până nu este funcțională o piață, o bursă de energie”, a mai menționat Victor Parlicov.

Prevederile memorandumului

Cei doi miniștri au făcut declarațiile în contextul semnării memorandumului de înțelegere privind realizarea proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică dintre Republica Moldova și România. 

„Acest memorandum consfințește cooperarea noastră foarte intensă de până acum și sunt recunoscător României pentru sprijinul necondiționat, România fiind principalul nostru partener și avocat al integrării în Uniunea Europeană. Memorandumul va contribui la atingerea obiectivului nostru de a deveni parte a pieței de energie europeană încă înainte de a deveni țară membră a Uniunii Europene”, a mai spus Victor Parlicov.

„România este pe pragul de a atinge independența energetică, fiind în acest an exportator net de energie electrică și bazându-se doar pe gazele produse intern. Cât privește securitatea energetică, ne-am bucurat să vedem în ultimii ani investiții în infrastructură, ce permit diversificarea surselor de aprovizionare, și planificăm pașii următori. Energia este inima economiei și poate fi folosită ca instrument de șantaj sau ca instrument de dezvoltare, iar Republica Moldova poate conta oricând pe sprijinul României”, a conchis Sebastian Burduja, ministrul Energiei din România.

Alte avantaje ale documentului semnat luni la Chișinău sunt extinderea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, construcția Liniei Electrice Aeriane (LEA) cu tensiunea nominală 400 kV Suceava - Bălți, extinderea stației 400kV Suceava și stația 400 kV Bălți, proiectul Liniei Electrice Aeriene de interconexiune de 400 kV între Strășeni și o stație electrică de pe teritoriul României, stabilită de CNTEE „Transelectrica” SA, precum și dezvoltarea liniei de interconexiune în domeniul energiei electrice existente 110kV Huși-Cioara.