Lituania sprijină apărarea aeriană a Republicii Moldova cu zeci de drone
0Lituania oferă 100 de drone de tip FPV Republicii Moldova pentru consolidarea apărării spațiului aerian, anunțul fiind făcut de prim-ministrul lituanian, Gintautas Paluckas, în timpul vizitei sale recente la Chișinău.
,,Lituania crede în viitorul european al acestei țări și va continua suportul politic și tehnic necesar implementării reformelor și consolidării rezilienței. În ciuda intervenției Rusiei și a unei game largi de acțiuni hibride împotriva Moldovei, statul face progrese către aderarea la UE, cale aleasă de cetățenii săi. Am discutat acest lucru cu liderii: președintele Maia Sandu și premierul Dorin Recean. Am vorbit și despre situația securității din regiune și Europa, dezinformarea răspândită de Rusia, sprijinul Lituaniei pentru consolidarea rezilienței Moldovei și implementarea agendei de integrare europeană, cooperarea bilaterală și alte știri. Lituania a predat țării 100 de drone FPV în cadrul acestei vizite, ajutând Moldova să consolideze securitatea”, a scris prim-ministrul Lituaniei, Gintautas Paluckas, pe pagina sa de Facebook.
Vizită la Chișinău
În data de 23 mai, prim-ministrul Lituaniei, Gintautas Paluckas, a făcut o vizită în Republica Moldova, unde a afirmat că „o Europă prosperă și de succes nu ar fi completă fără Republica Moldova, Ucraina și Balcanii de Vest”. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu omologul său moldovean, Dorin Recean.
Premierul lituanian a mai spus că ,,astăzi, împreună cu prim-ministrul Republicii Moldova am discutat noi domenii de cooperare practică, inclusiv sectorul energetic, comunicare strategică, reziliența cibernetică, dar și sprijin pentru societatea civilă. Lituania este pregătită să contribuie, oferind experiența noastră în contracararea amenințărilor hibride, dar să oferim și sprijin material. Experții noștri participă în echipele de reacție rapidă ale NATO și UE cu scopul de a vă consolida reziliența în ajunul noilor alegeri parlamentare. Am discutat și aspecte legate de energie. Criză energetică a scos încă o dată în evidență cât sunt de periculoase amenințările din partea Rusiei”.
La rândul său, șeful Cabinetului de miniștri de la Chișinău, Dorin Recean, a menționat că vizita omologului său lituanian subliniază ,,prietenia sinceră și parteneriatul nostru moldo-lituanian bazat pe o viziune comună pentru o Europă unită în pace și în siguranță”.
,,Lituania a fost mereu, dar mereu un susținător ferm al parcursului european ireversibil al Republicii Moldova și împreună ne-am solidarizat cu Ucraina chiar din prima zi. Am pledat pentru oprirea războiului sângeros al Rusiei în țara vecină și ne-am oferit ajutorul. Și la fel ca și omologul meu cred că pacea justă pentru Ucraina este unica calea corectă, iar extinderea Uniunii Europene în esență un proiect de pace este cea mai bună investiție pentru o Europă sigură și prosperă”, a adăugat demnitarul moldovean.
Totodată, Dorin Recean a subliniat că Vilnius este un partener activ al Chișinăului, contribuind ,,prin proiecte concrete în agricultură, energie verde, securitate și dezvoltare instituțională. Cu sprijin lituanian au fost instalate panouri solare în instituții publice în Ocnița, Cantemir, Comrat, Ceadîr-Lunga, Baurci, Avdarma, Svetlîi, Etulia. Poliția de Frontieră a fost dotată cu tehnologie modernă, iar armata a primit ambulanțe și echipament și sprijin medical. Instituții-cheie precum Banca Națională a Moldovei și Consiliul Concurenței beneficiază de asistență pentru aliniere la standardele Uniunii Europene. Valoarea totală a proiectelor depășește 30 de milioane de euro”.
Premierul Dorin Recean a amintit că Republica Moldova a fost primul stat care a recunoscut redobândirea independenței Lituaniei, în mai 1990, printr-o hotărâre adoptată de primul Parlament ales democratic. În semn de apreciere, el i-a înmânat omologului său lituanian o copie a acelui document.
Întrevedere cu Maia Sandu
Ulterior, prim-ministrul Lituaniei, Gintautas Paluckas, a avut o întrevedere cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cei doi discutând ,,despre consolidarea cooperării bilaterale în domenii precum energia și securitatea, în contextul provocărilor regionale generate de războiul din Ucraina și a riscurilor hibride care afectează stabilitatea Republicii Moldova. În cursul întâlnirii a fost vizat, de asemenea, potențialul de extindere a schimburilor comerciale și de intensificare a relațiilor economice.Întrevederea a evidențiat angajamentul ambelor părți de a lucra împreună pentru pace, securitate și integrare europeană”, conform unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale din Chișinău.