GALERIE FOTO Spectacol de bun venit şi covor de flori în cinstea Patriarhului rus. Capul Bisericii Ruse „s-a rugat pentru bunăstarea poporului moldovenesc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriarhul rus Chiril oficiază în această oră o liturghie la Catedrală FOTO: Dumitru Goncear

Mii de oameni au asistat la Liturghia din Scuarul Catedralei. Patriarhul Rusiei Chiril a spus, în predica de la sfârşitul slujbei, că în ultimii 25 de ani Biserica se confruntă cu provocări mari şi Moldova le-a rezistat în mod special.

ORA 19.00: Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Chirill s-a întâlnit cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk şi cu Arhiepiscopul Sava de Tiraspol şi Dubăsari. Întâlnirea a avut loc la Bender lângă complexul memorial militar de istorie. Pastriarhul rus, întâlnit cu pâine şi cu sare, a salutat locuitorii oraşului Bender, şi a mers la Catedrala Naşterii Domnului din Tiraspol.

ORA 17.35: Delegaţia Patriarhului Chiril a trecut postul administrativ de la Bender şi se îndreaptă spre Tiraspol, unde va oficia o slujbă, se va întâlni cu locuitorii regiunii transnistrene, va vizita Mănăstirea din satul Chiţcani şi cetatea Tighina.

UPDATE : Liderul PCRM, Vladimir Voronin, s-a întâlnit cu Patriarhul rus Chiril. Ex-preşedintele a apreciat vizita ierarhului şi a manifestat speranţa că vizita capului bisericii ruse va ajuta la păstrarea păcii în Republica Moldova şi va consolida statalitatea ţării noastre.

ORA 12.03 Înaltul prelat de la Moscova a făcut o paralelă cu Uniunea Sovietică, care, având resurse intelectuale şi naturale enorme, s-a prăbuşit pentru că a încercat să distrugă credinţa. „Moldova trebuie să păstreze credinţa spirituală în numele intereselor cumune ale oamenilor din toată ţara“, a menţionat arhiereul.

ORA 11.52 Preoţii împart peste cordoanele de poliţie icoana Maicii Domnului de la Vladimir. Oamenii se îmbrâncesc şi se împing pentru a primi iconiţele de la Patriarh.

ORA 11.47 Patriarhul Chiril a mai spus că s-a rugat pentru ca Dumnezeu să se milostivească şi să înceteze conflictele, confruntările dintre oameni, ca ei sa mearga împreună spre viitor pornind de la fundamentul religios. „Nimic altceva nu uneşte poporul moldovenesc decât credinţa. Fără Dumnezeu nu poţi construi relaţii omeneşti. Azi e o altă modă, mulţi încearcă să trimită religia în viaţa privată, să nu facă parte din viaţa socială. Aceste popoare sunt slabe, incapabile de eroism. Confruntările nu sunt câştigate de cei puternici, ci de cei puternici cu duhul“, a mai spus capul Bisericii Ruse.

ORA 11.37 Patriarhul Rusiei ţine acum predica, menţionând că s-a rugat „pentru înflorirea poporului moldovenesc“ şi „unitatea bisericii noastre“. Şeful Bisericii Ruse a spus că s-a bucurat că la Liturghie asistă politicieni de toate culorile. Totodată, Patriarhul a spus că „nu ne-am adunat aici pentru a vorbi despre politică, [...] ci ne-am adunat ca un singur popor“.

ORA 11.07 A început împărtăşania. Mai mulţi preoţi au coborât în mulţime şi au început împărtăşania cu câţiva copii.

ORA 10.49 Mulţimea cântă în cor cu părintele. Rugăciunea "Tatăl Nostru" este oficiată în limba rusă.

ORA 9.34 Printre oamenii din faţa Catedralei sunt foarte mulţi copii, iar femeile sunt cu lacrimi în ochi. Poliţiştii au împânzit tot scuarul, iar de gardă stau ambulanţa, maşina pompierilor şi reanimobilul. Securitatea Patriarhului este asigurată de sute de poliţişti. Ei au creat un cordon pe tot perimetrul parcului. Liturghia este oficiată pe o scenă în scuarul din faţa Catedralei, amenajată în verde, iar coloanele scenei sunt pline de flori albe şi roz. Covorul pe care a păşit Patriarhul este compus din gladiole, petale de trandafiri şi iarbă uscată.

ORA 9.19 Liturghia este ţinută în rusă şi doar pe alocuri în română.

Copii cu flori în mână l-au întâmpinat pe Patriarhul Chiril. Acesta a trecut pe un covor verde aşternut de la Casa Guvernului, prin Arcul de Triumf, până în faţa Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului“.

Circulaţia este blocată, în Piaţa Marii Adunări Naţionale s-a desfăşurat un adevărat spectacol în cinstea Patriarhului Rusiei. Ierarhul a fost întâmpinat în faţa Catedralei de preşedintele Nicolae Timofti, şeful Legislativului Igor Corman şi premierul Iurie Leancă.

Patriarhul Chiril: „Mă rog ca nimeni să nu poată cumpăra sufletul poporului moldovenesc“

Ulterior, ierarhul va avea o întrevedere cu premierul Iurie Leancă. În după-amiaza zilei, patriarhul Chiril se va deplasa cu elicopterul la Tiraspol, unde va oficia o slujbă.

Patriarhul Rusiei Chiril se va afla în Republica Moldova, pentru a marca cei 200 de ani de la înfiinţarea Eparhiei de Chişinău şi Hotin, de fapt două secole de prezenţă a Bisericii Ortodoxe Ruse în Basarabia.

„Adevărul“ le-a oferit tribuna specialiştilor, pentru a ne spune cu ce ne-am ales în cele două secole de supuşenia ruşilor.