Declaraţiile unui avocat parlamentar atrag Republica Moldova într-un scandal diplomatic internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurelia Grigoriu este avocat parlamentar din anul 2008 FOTO ombudsman.md

Avocatul parlamentar din Republica Moldova Aurelia Grigoriu a spus în cadrul unei conferinţe internaţionale la Erevan, că Armenia a ocupat 20% din teritoriul Azerbaidjanului şi că a comis un genocid contra poporului azer. Declaraţiile au provocat un scandal diplomatic, avocatul moldovean fiind acuzat că ar fi fost plătit de Baku pentru a susţine aceste afirmaţii.

“Armenia a ocupat 20% din teritoriulului Azerbaidjanului şi a comis un genocid împotriva poporului azer”, a declarat la 4 iulie, avocatul parlamentar Aurelia Grigoriu, în cadrul conferinţei europene privind standardele asigurării supremaţiei legii, organizate de către Curtea Constituţională şi Ministerul de Externe al Armeniei, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului şi Comisia de la Veneţia.

Acuzaţii de comandă politică

"Toate cele spuse de dna Grigoriu sunt o minciună şi o comandă politică", a fost replica vicepreşedintelui parlamentului Armeniei Hermine Nagdalean.

Presa de la Erevan a difuzat mai multe dovezi care în opinia lor ar confirma faptul că Aurelia Grigoriu ar fi fost recompensată de Azerbaidjan pentru ca să afirme la tribuna unei conferinţe internaţionale că Armenia a comis un genocid contra azerilor în localitatea Hodjali. Printre argumentele presei armene sunt poze de pe reţele sociale care arată că Aurelia Grigoriu a participat la recepţia din 28 mai, organizată de ambasada Azerbaidjanului de la Chişinău cu prilejul zilei naţionale, sau faptul că avocatul s-a aflat la mijlocul lunii iunie 2013 la Baku. 

În schimb oficialităţile de la Baku şi presa azeră consideră că declaraţiile avocatului moldovean ar trebui să devină un exemplu pentru organizaţiile internaţionale.

Va publica textul discursului

Însăşi Aurelia Grigoriu susţine într-o postare pe pagina sa de Facebook că cele spuse la Conferinţa de la Erevan se bazează pe rezoluţiile Adunării Generale ONU. "Eu doar am descris lucruri cunoscute despre Karabah şi alte regiuni. M-am referit la faptul că în cazul unor conflicte militare, prioritatea numărul unu a tuturor ar trebui să fie protejarea drepturilor omului şi asigurarea securităţii populaţiei civile. Totodată am spus că reglementarea conflictelor trebuie să se facă doar pe cale paşnică", a precizat avocatul parlamentar.

Ea mai notează că în scurt timp va publica textul discursului.

La Chişinău deocamdată a reacţionat Platforma Naţională a Parteneriatului Estic care a solicitat conducerii Parlamentului "să verifice dacă informaţiiile difuzate de mass-media din Armenia privind declaraţiile avocatului parlamentar Aurelia Grigoriu la conferinţa din Erevan corespund realităţii şi să ia atitudine faţă de acest incident".

"Potrivit presei din Armenia Aurelia Grigoriu ar fi făcut un şir de declaraţii de ordin politic, dând calificări relaţiilor dintre Armeia şi Azerbaijan, care au trezit mai multe discuţii controversate şi reactii dure din partea autorităţilor Armeniei, ceea ce ar putea afecta imaginea Republicii Moldova pe plan internaţional şi european", se menţionează în adresarea Platformei Naţionale.

Solicitat de Publika TV, ministrul de Externe, Natalia Gherman, a spus că afirmaţiile Aureliei Grogoriu nu sunt motiv de provocare a unui conflict diplomatic şi nu vor afecta relaţiile moldo-armene.