Criza energetică în Rep. Moldova: O mare parte din consumul de energie electrică din ianuarie 2025, acoperită de România

0
Publicat:

Republica Moldova va folosi în luna ianuarie energie electrică produsă pe piața internă, precum și cea importată din România, fiind vorba de 38% și, respectiv, 62%, anunță responsabilii Ministerului Energiei din Republica Moldova.

O mare parte din consumul energiei electrice din ianuarie 2024 va fi acoperit de România. FOTO: Arhi

Responsabilii Ministerului Energiei anunță că Energocom, societatea responsabilă de procurarea energiei, va suplini necesarul de consum de energie electrică al Republicii Moldova cu producție locală și cu importuri din România.

 ,,Astfel, se preconizează că centralele termice din Chișinău și Bălți vor genera peste 127 mii MWh (ceea ce constituie circa 28% din consum), în timp ce 46 mii MWh ar urma să constituie energie regenerabilă (atât de la instalațiile care au tarif fix stabilit de ANRE, cât și cele de pe piața liberă), însumat reprezentând aproximativ 10%. Sursele de energie regenerabile însă depind de condițiile meteo și nu pot fi contabilizate ca surse sigure și continue”, anunță angajații structurii moldovene.

Cea mai mare parte a consumului de curent, adică 62 % va fi importantă din România.

,,Restul 62% vor reprezenta importuri din România, dintre care cea mai mare parte va fi energia cumpărată pe bursa română OPCOM. De pe OPCOM urmează să fie achiziționați peste 178 mii de MWh (echivalentul a 39% din necesar), iar în baza contractelor bilaterale - alți 105 mii MWh (23%)”, au punctat reprezentanții ministerului de resort. 

Până în luna decembrie 2024, Republica Moldova a acoperit o mare parte a consumului de energie electrică, achiziționând-o la un preț relativ scăzut de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan din Transnistria, regiunea prorusă care a rămas fără gaze rusești odată cu expirarea contractului dintre Moscova și Kiev privind tranzitul gazelor rusești în Europa.

Refuzul Kremlinului

Gazprom, compania controlată de Kremlin, a refuzat să-și onoreze obligațiile contractuale, invocând pretinsa datorie de 709 milioane de dolari a Moldovagaz, companie din Chișinău, sumă care nu a fost confirmată de auditul internațional realizat la inițiativa Republicii Moldova, dar al cărui rezultat nu este recunoscut de Gazprom.

În data de 28 decembrie, compania controlată de regimul de la Kremlin a făcut un anunț oficial în acest sens, menționând că își rezervă toate drepturile, inclusiv dreptul de a rezilia unilateral contractul și dreptul de a solicita de la Moldovagaz „compensarea tuturor prejudiciilor și plata penalităților pentru neexecutarea și/sau executarea necorespunzătoare a obligațiilor contractuale”.

În contextul situației energetice, Republica Moldova a intrat în data de 16 decembrie în stare de urgență în domeniul energetic pentru o perioadă de 60 de zile, iar în Transnistria a fost instituită „stare de urgență în economie” pentru 30 de zile . 

Șantaj energetic

Iar președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că Kremlinul folosește din nou șantajul energetic în încercarea de a destabiliza situația din țara sa. 

,,Federația Rusă a provocat conflictul de pe Nistru și Kremlinul a menținut această situație, a susținut regimul timp de trei decenii și astăzi avem o situație concretă în care cetățenii noștri de pe malul stâng au venituri mai mici. Salariul mediu în regiunea transnistreană este cu 60 % mai mic decât salariul mediu pe malul drept. Este clar că oamenii de acolo au dificultăți mai mari să achite prețul real la resursele energetice și nu doar. Federația Rusă își dorește încă o dată să destabilizeze situația în Republica Moldova, să creeze probleme, să influențeze alegerile din anul 2025 și bineînțeles dorește să ne întoarcă din drumul nostru de aderarea la Uniunea Europeană”, a conchis președinta Maia Sandu, subliniind că ,,e important să rămânem uniți, solidari și să avem încredere în Moldova și în oamenii ei. Și să folosim rațional energia”, a spus lidera de la Chișinău.

Din 2022, Chișinăul folosește gaze naturale din surse europene, dar până în decembrie 2024 a oferit întreaga cantitate de gaze rusești regiunii separatiste prorusă, care nu le plătea, dar vindea energie electrică.