VIDEO Ce urmează după criza politică din Egipt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la izbucnirea protestelor, în jur de 100 de egipteni au murit pe străzi. FOTO: Reuters

În ediţia Adevărul Live de la ora 15.00, Abdalla Mobasher, vicepreşedintele Asociaţiei Egiptenilor din România, analistul miliatar Ion Petrescu şi europarlamentarul Cristian Preda discută cu jurnalistul Ovidiu Nahoi şi moderatorul Elena Dumitru despre criza prin care trece tânăra democraţie egipteană.

Ion Petrescu:

„Înainte cu 52 de ore de a fi înlăturat, Morsi a discutat la telefon cu preşedintele Obama, iar acesta i-a dat un sfat: să asculte strada. Nu a făcut acest pas, a insistat pe o înverşunare bine descrisă şi s-au ajuns la violenţe”

„Casa Albă n-a vorbit de lovitură de stat, dar a cerut să se organizeze cât mai repede alegeri”

„SUA nu sunt de nici partea puterii, nici de partea opoziţiei, ci de parte poporului care trebuie să-şi aleagă conducătorii”

„Asistăm la acte de cinism. Ministrul turc de Externe a condamnat violenţele din acestă dimineaţă, uitând că în ţara lor armata a intrat în cei care voiau o liberalizare a regimului de acolo”

„Dezastrul preşedinţiei lui Mohamed Morsi este dezastrul lipsei unor specialişti în toate domeniile”

„Morsi nu şi-a pierdut mandatul din cauza armatei. Armata n-ar fi avut temeritate de a acţiona dacă nu erau milioanele de egipteni din stradă”

„Dacă în Egipt se doreşte o democraţie, trebuie să existe candidaţi şi contracandidaţi. N-aş plânge pe umărul opoziţiei lui Morsi, pentru că ei sunt responsabili”

„Tensiunile se vor aplana, discuţiile vor duce la două lucruri: probabil, apariţia unor conducători tineri, mai capabili şi înţelegerea democraţiei”

„Declaraţia Teheranului că înlăturarea Frăţiei Musulamane nu s-a schimbat influenţa islamismului zonal este o păcăleală a propriilor opinii publice”

„Mohamed ElBaradei este conceput ca omul Americii”

„Nu s-ar fi ajuns în situaţia asta dacă Morsi n-ar fi făcut abuzuri”

AbdAlla Mobasher:

„În primul rând, Egiptul este producător de beton şi de benzină. În Egipt, dacă vrem să punem benzină, durează o zi sau două. (...) Niciodată n-a fost aşa în Egipt”

„Dl Mohamed Morsi a fost foarte moale. Preşedintele nu trebuie să fie aşa. (...) A stricat economia timp de un an de zile şi a făcut legislaţia astfel încât să fie bună pentru el”

„Ca să dai votul la musulmani, a venit lumea şi ţi-a dat un kilogram de zahăr. A venit şi presa şi a zis că, dacă îl alegi pe Mohamed Morsi, este musulman, dacă îl alegi pe Mohamed Shafik, nu eşti musulman adevărat. Asta nu e adevărat. Nu asta înseamnă Islam”

„Poporul egiptean acum a spus adevărul: <<Nu te vrem pe tine!>>”

„Mohamed Morsi l-a ales pe generalul Sissi, pentru că este cel mai bun din armată. Sissi este un egiptean modest, care iubeşte poporul. Nu el a tras în popor”

„Nu cred că militarii au tras în popor. Probabil, cineva s-a îmbrăcat în haine de militar şi a tras”

„Nu se poate ca generalul Sissi să fi dat ordine militarilor să tragă în popor”

„Armata a închis câteva canale islamiste (...) Cum credeţi că ar fi în România dacă o televiziune ar spune: <<Haideţi în stradă cu arma>>? Ce credeţi că ar face preşedintele Băsescu?”

„Cum să vii, să arunci cu cocteiluri Molotov în armată şi ei să stea? Nu se poate aşa ceva”

„Musulmanul adevărat nu trebuie să meargă cu arma, nu trebuie să spună un cuvânt rău. E un om ca tine. La noi, la islamişti, e mai rău să ucizi un jâdan sau un creştin”

„Dacă 90% sau chiar 95% sunt împotrivă lui Morsi, cu cine să fie armata? Armata e cu majoritatea, cu tabăra aia mare”

„Când Mohamed Morsi a fost ales, trebuia să fie un singur preşedinte. Dar el a fost sub Frăţia Musulmană, pentru el ei au fost preşedinte”

„Armata siriană ascultă de preşedinte, în Egipt, armata ascultă de popor. De aceea, majoritatea egiptenilor îl iubeşte pe Sissi”

„După ce Mohamed Morsi a plecat de la putere, au dat foc la conducta de gaz între Egipt şi Israel”

„A fost vorba despre o proastă organizare în Egipt”

„Armata a închis câteva canale islamiste (...) Cum credeţi că ar fi în România dacă o televiziune ar spune: <>? Ce credeţi că ar face preşedintele Băsescu?” „Cum să vii, să arunci cu cocteiluri Molotov în armată şi ei să stea? Nu se poate aşa ceva” „Musulmanul adevărat nu trebuie să meargă cu arma, nu trebuie să spună un cuvânt rău. E un om ca tine. La noi, la islamişti, e mai rău să ucizi un jâdan sau un creştin” „Dacă 90% sau chiar 95% sunt împotrivă lui Morsi, cu cine să fie armata? Armata e cu majoritatea, cu tabăra aia mare”

Citeste mai mult: adev.ro/mpm2x9

Cristian Preda:

„Tehnic vorbind, când o putere aleasă democratic este înlăturată de armată, vorbim de o lovitură de stat”

„Toţi cei care au fost dezamăgiţi de Morsi, speră într-o revoluţie. (...) Suntem departe de o a doua revoluţie”

„Cred că dimensiunea religios - secular este subsumată limbajului radical”

„Regimurile autoritate n-au fost înlocuite de regimuri care să dea satisfacţie popoarelor”

„Influenţa Egiptului în zonă este semnificativă (...) Ceea ce se întâmplă acum la Cairo va marca, sunt convins, în celalalte ţări, fie că sunt ţări în care elitele au fost înlăturate, fie că sunt ţări în care elitele au înţeles nevoia de liberalizare”

Ovidiu Nahoi:

„Frăţiile musulamane au venit cu modelul musulman. Dimpotrivă, în cazul nostru, a venit pe diferenţa între stat şi biserică. Pentru Egipt nu există un model”

„Graniţele în Africa s-au tras în mod artifical, de puterile coloniale. La noi, în Europa, graniţele au fost trasate în mod natural, în decursul a câtorva secole”

„În cazul Egiptului, este important ca o anumită stabilitate socială să fie susţinută. În Egipt, milioane de oameni depind de acea mâncare pe care le-o oferă armata. Altfel, lucrurile ar exploda mai rău”


ADEVĂRUL LIVE: Intră în discuţie cu invitaţii

După doar un an de mandat, Mohamed Morsi, primul preşedinte al Egiptului ales în mod democratic, a fost înlăturat cu forţa de armată miercurea trecută.

De atunci, statul funcţionează fără un guvern, puterea fiind concentrată în mâinile armatei. 

Analistul militar Ion Petrescu vine în studioul Adevărul Live, unde va discuta cu vicepreşedintele Asociaţiei Egiptenilor din România, doctorul Abdullah Mubasher şi cu jurnalistul Ovidiu Nahoi despre criza politică iscată în urma loviturii de stat de săptămâna trecută.  

Lor li se va alătura, în direct prin telefon, europarlamentarul Cristian Preda

Adevărul Live despre criza din Egipt. Cum se dă o lovitură de stat ca la carte, cu sprijinul poporului Organizarea de alegeri parlamentare anticipate, acolo unde o majoritate arogantă ignoră, programatic, deloc democratic, convingerile unei opoziţii condamnate la poziţia pasageră, de voce minoritară – iată o supapă pentru a elibera energiile negative ale unei populaţii îngenuncheate de criza economică. Ion Petrescu, pe blogul său de pe adevarul.ro