Un soldat irakian povesteşte cum a reuşit să supravieţuiască unui masacru al Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un soldat irakian, în vârstă de 23 de ani, a reuşit să scape cu viaţă dintr-un masacru comis de organizaţia teroristă Statul Islamic. În premieră, el şi-a povestit experienţa pentru ziarul american „The New York Times”.

După ce s-a înrolat în armată din cauza problemelor financiare, Ali Hussein Kadhim, un tânăr irakian de confesiune şiită şi tată a doi copii, a fost capturat, în Tikrit, împreună cu alţi soldaţi de către militanţii Statului Islamic.

Extremiştii musulmani le-au oferit posibilitatea celor suniţi să rămână în viaţă, însă pe cei şiiţi i-au numerotat, apoi i-au aliniat în grupuri pentru a-i ucide.

Ali Hussein Kadhim era numărul 4. Plutonul de execuţie a început să împuşte prizonierii. „În acele momente am văzut-o cu ochii minţii pe fiica mea. Îmi spunea tată, tată”, povesteşte Ali Hussein Kadhim.

„Cel din stângă mea a fost împuşcat, la fel ca şi cel din dreapta. Eram plin de sânge. Am căzut şi eu în şanţul pe care l-au făcut şi m-am prefăcut că sunt mort”, spune soldatul irakian.

Ali Hussein Kadhim a aşteptat să se întunece pentru a încerca să fugă de la locul masacrului. La aproximativ 200 de metri se afla râul Tigru.

Singura şansă a soldatului irakian pentru a ieşi de sub zonă controlată de rebeli era să înoate până pe malul celălalt al fluviului. Aproape de râu a fost surprins când a găsit un alt prizonier capturat de Statul Islamic. Timp de trei zile a rămas împreuna cu el şi s-a hrănit cu insecte.

„Au fost trei zile de iad”, îşi aminteşte soldatul irakian.

Într-un final Ali Hussein Kadhim a reuşit să treacă de partea cealaltă a fluviului şi să se strecoare pe lângă un post controlat de extremiştii musulmani. Se afla acum într-un teritoriu locuit de suniţi. Cei de acolo i-au oferit hrană şi l-au ajutat să se ascundă de Statul Islamic.

Mai mult decât atât, o familie irakiană l-a transportat într-un sat îndepărtat, pentru a fi în siguranţă. După aproximativ două săptămâni Ali Hussein Kadhim şi-a regăsit unchiul la Erbil. Tot în acea zi avea să se reîntâlnească şi cu cei doi copii.

„Am fost extrem de fericit să îmi revăd familia. Fata aproape că nu m-a recunoscut, deoarece aveam barbă şi slăbisem”, mai spune soldatul irakian, potrivit ziarului „The New York Times”, care menţionează că a verificat povestea lui Ali Hussein Kadhim.