Un ministru saudit i-a avertizat pe qatarezi că vor suferi economic ca urmare a măsurilor luate de ţările din Golf

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe de la Riad, Adel al-Jubeir, a declarat marţi seara că pagubele economice cauzate de măsurile luate de ţările arabe împotriva guvernului qatarez ar putea să ducă la o schimbare a politicii de la Doha, transmite Reuters.

”Noi credem că bunul simţ şi logica îi vor convinge pe qatarezi să ia paşii corecţi. Deciziile pe care le-am luat sunt extrem de puternice şi vor implica un cost destul de mare pentru Qatar. Noi nu credem că qatarezii vor să sprijine aceste costuri”, a precizal al-Jubeir.

Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Yemen au anunţat în urmă cu o zi întreruperea relaţiilor diplomatice şi a legăturilor terestre, maritime şi aeriene cu Qatar.

Alianţa arabă a acuzat regimul qatarez de sprijinirea şi finanţarea unor grupări teroriste, precum Statul Islamic, al-Qaeda, Frăţia Musulmană şi Hamas.

La această acţiune s-au alăturat ulterior atât guvernul recunoscut din Libia, precum şi Maldive.

Internauţii s-au plâns pe reţelele sociale de haos zii şi zeci de zboruri au fost deja anulate pe aeroportul internaţional Hamad de la Doha ca urmare a deciziei luate de alianţa condusă de Riad.

Etihad Airways a anunţat că linia aeriană va suspenda toate zborurile din şi spre Qatar.

De asemenea, decizia de întreruperea a relaţiilor diplomatice şi a legăturilor terestre, maritime şi aeriene a provocat panică printre qatarezi, care au luat cu asalt supermarketurile şi hipermarketurile pentru a se aprovizionna cu produse, având în vedere că singura frontieră terestră este cea cu Arabia Saudită, iar ţările arabe controlează şi strâmtoarea Urmuz.