UE cere accelerarea proiectului Nabucco

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficiali europeni şi şefi de companii au cerut ieri grăbirea construcţiei conductei de gaze naturale Nabucco, deoarece Uniunea Europeană are nevoie de diversificarea surselor de energie şi

Oficiali europeni şi şefi de companii au cerut ieri grăbirea construcţiei conductei de gaze naturale Nabucco, deoarece Uniunea Europeană are nevoie de diversificarea surselor de energie şi de reducerea dependenţei sale de importurile din Rusia, relatează Reuters.

"Gazele naturale nu mai reprezintă o problemă legată doar de politica de încălzire, ci o chestiune de securitate naţională", a spus premierul ungar Ferenc Gyurcsany, cu ocazia unei conferinţe energetice. Proiectul Nabucco, ce prevede construcţia unei conducte cu o lungime de 3.300 km care ar urma să aducă în Europa Centrală gaze naturale din regiunea Mării Caspice, a suferit întârzieri, întrucât cei cinci parteneri din proiect mai au de stabilit detalii, mai ales în legătură cu sursele de gaze naturale şi cu finanţarea proiectului.

"Dacă este vreo problemă în legătură cu Nabucco, atunci aceasta este dată de ritmul lent de construcţie", a mai spus Gyurcsany, care a adăugat însă că "treaba noastră este să găsim resurse de gaze naturale în altă parte decât Rusia". "Nabucco arată pe hartă ca un fel de marş prin linia de front a inamicului", a declarat pentru Reuters preşedintele firmei de consultanţă Heren Energy, Patrick Heren.