Statele Unite au schimbat, pentru a patra oară în patru zile, povestea oficială privind atacul asupra spitalului gestionat de „Medici fără Frontiere”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul gestionat de „Medici fără Frontiere” vizat de atac FOTO AFP

Comandantul suprem al forţelor SUA şi NATO din Afganistan, John Campbell, a recunoscut în faţa unei comisii a Senatului Statelor Unite că ordinul de atac vizând spitalul din Kunduz gestionat de „Medici fără Frontiere” a fost dat de forţele speciale americane, la cererea armatei afgane, relatează „The Guardian”.

Aceasta reprezintă a patra modificare a relatării oficiale cu privire la motivul bombardării spitalului, din momentul în care informaţia a fost făcută publică sâmbătă. Atacul s-a soldat cu moartea a 12 medici membri ai organizaţiei şi 10 pacienţi. 

Iniţial, armata Statelor Unite anunţase că a efectuat un atac aerian, pe 3 septembrie, împotriva unor „indivizi ce ameninţau forţele coaliţiei”, şi că acţiunea „ar fi putut avaria” un centru medical din apropiere. Ziua următoare, un purtător de cuvânt al forţelor SUA din Afganistan a detaliat că atacul a fost efectuat împotriva unor insurgenţi ce au atacat membri ai armatei americane, şi că spitalul în cauză aparţinea organizaţiei „Medici fără Frontiere”.

Însă, discursul s-a schimbat pe 5 octombrie, atunci când gen. Campbell a declarat că de fapt acţiunea a fost cerută de către armata afgană, angrenată într-un schimb de focuri cu talibani în zonă, şi că militarii americani nu erau implicaţi la acel moment în lupte. Detaliile de azi apar mai degrabă ca o clarificare a acestei a doua schimbări, oficialul adăugând că existau totuşi trupe americane în vecinătatea zonei de conflict.

Preşedintele Miltitaires Sans Frontieres, Dr. Joanne Liu, a acuzat atât Statele Unite, cât şi Afganistanul, de faptul că au recunoscut „o crimă de război”. Directorul-general al organizaţiei, Christopher Stokes, a declarat că Statele Unite rămân direct responsabile pentru consecinţele atacului, chiar dacă fac parte dintr-o coaliţie.