Siria: Hillary Clinton respinge planul rusesc pentru o nouă rezoluţie a Consiliului de Securitate ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul american de stat Hillary Clinton a respins o propunere rusă pentru o nouă rezoluția a Consiliului de Securitate ONU referitoare la Siria, pe care o consideră inutilă, conform BBC News.

În cadrul unor declaraţii la finalul Summitului Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC) din Vladivostok, Rusia, secretarul american a declarat că ar fi o "rezoluţie fără dinţi".

Şi acest lucru ar fi posibil pentru că noua rezoluţie o să fie ignorată de preşedintele Assad.

La sfârșitul summit-ul APEC, desfăţurat în orașul rus Vladivostok, doamna Clinton a vorbit despre prăpastia dintre SUA și Rusia privind Siria, un aliat tradițional pentru Moscova.

"Trebuie să fim realiști.Nu există nici un punct de întâlnire pentru o rezoluție fără dinți deoarece, din nou, Assad o va ignora.

Voi continua să lucrez cu ministrul de externe Lavrov, pentru a vedea dacă putem revizui ideea de a pune la cale un plan de tranziție sirian cu care am fost de acord la Geneva, la începutul acestei veri într-o rezoluție a Consiliului de Securitate.

"Dar, așa cum am subliniat, acesta va fi eficient numai dacă va include şi consecințele în caz de nerespectare", a declarat înaltul oficial american după discuţiile cu ministrul de externe rus, Lavrov şi cu preşedintele Putin.

Discuțiile de la reuniunea Pacific Rim au servit numai pentru a consfinți, diferențele dintre ruși și americani, divergenţe care au paralizat Consiliul de Securitate ONU, relatează BBC News.

Sâmbătă, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a afirmase că ţara sa va face presiuni pentru adoptarea comunicatului de la Geneva care solicită un armistiţiu şi formarea unui guvern de tranziţie sirian.