Președintele Argentinei, acuzat că și-a plagiat discursul ținut la ONU din serialul „The West Wing”

0
0
Publicat:

Președintele Argentinei, Javier Milei, a fost acuzat că a plagiat în recentul său discurs la Adunarea Generală a ONU un fragment din drama politică „The West Wing” (Viața la Casa Albă), scrie The Guardian.

Javier Milei, președintele Argentinei

„Pare ficțiune, dar este adevărat”, scrie ziarul de stânga Buenos Aires Página 12, susținând că Javier Milei a copiat cuvânt cu cuvânt un monolog al președintele fictiv al serialului, Josiah „Jed” Bartlet.

Îndoielile cu privire la discursul lui Milei au ieșit la iveală săptămâna aceasta, când comentatorul politic Carlos Pagna a atras atenția asupra asemănării „surprinzătoare” dintre o parte din discursul președintelui și cuvintele pe care Bartlet le-a rostit lui Martin Sheen în urmă cu 21 de ani.

„Nu a observat nimeni altcineva?”, a scris Pañí în ziarul La Nación, înainte de a cita transcrierile discursurilor ambilor bărbați.

Adresându-se liderilor mondiali pe 24 septembrie, Javier Milei a spus: „ Credem în protejarea vieții tuturor. Credem în protejarea proprietății tuturor. Credem în libertatea de exprimare pentru toți. Credem în libertatea religioasă pentru toată lumea. Credem în comerțul liber pentru toți... Și din moment ce în zilele noastre ceea ce se întâmplă într-o țară îi afectează rapid pe alții, credem că toți oamenii ar trebui să trăiască liberi de tiranie și opresiune, fie sub formă de opresiune politică, sclavie economică sau fanatism religios. Această idee fundamentală nu ar trebui să fie doar cuvinte - ar trebui să fie susținută de fapte: diplomatice, economice și materiale .

În episodul 15 al celui de-al patrulea sezon al dramei americane, Bartlet spune personalului său: „Suntem pentru libertatea de exprimare peste tot. Suntem pentru libertatea religioasă peste tot. Suntem pentru libertatea educației... pentru toți.

Și din moment ce în ziua de azi poți face o bombă în țara ta și o poți aduce în țara mea, mă afectează foarte mult ceea ce se întâmplă în țara ta. Așa că susținem eliberarea de tiranie oriunde s-ar afla, fie sub masca opresiunii politice... sau sclaviei economice... sau fanatismului religios... Această idee fundamentală nu poate fi realizată doar prin sprijinul nostru. Trebuie întâmpinat cu puterea noastră: diplomatică, economică, materială ” .

Asemănările dintre cele două discursuri au stârnit dezbateri aprinse printre argentinieni. Mass-media scrie că discursul pentru liderul argentinian a fost scris de strategul șef al lui Miley, Santiago Caputo , care este un fan al serialului și a vizionat „The West Wing” „de șapte până la nouă ori”.

Mulți observatori au văzut ironia în faptul că Milei, un politician de dreapta imprevizibil cu legături cu Donald Trump, Elon Musk, Jair Bolsonaro și Viktor Orban, copia un președinte democrat fictiv cunoscut pentru administrația sa echilibrată și politicile progresiste.

Precedente

Dar se pare că politicienii de toate culorile au căutat în mod repetat inspirație din serialul câștigător al premiului Emmy. Fostul prim-ministru britanic Theresa May s-a confruntat cu acuzații similare în timpul conferinței Partidului Conservator din 2017, deși Downing Street a declarat că „nu a fost vorba de plagiat” și a negat că The West Wing era serialul ei preferat.

În 2020, un reporter australian care urmărea The West Wing a observat că în discursul laburistului Will Fowles exista un ecou distinct al lui Bartlett.

„Au fost câteva fraze care mi s-au părut foarte familiare... [și] desigur, când le-am pus cap la cap, mi-am dat seama că nu mi-am imaginat”, și-a amintit mai târziu jurnalistul James Talia.

Fowles a recunoscut că este „un mare fan al serialului The West Wing” și i-a adus un „omagiu inconștient” scenaristului Aaron Sorkin, pe care îl consideră „unul dintre cei mai buni scriitori de discursuri politice pe care i-am văzut vreodată”.

Bartlet nu este singurul președinte fictiv al SUA ale cărui cuvinte au fost plagiate. În mijlocul pandemiei de coronavirus, politicianul argentinian Alejandro Torres a încercat să ridice moralul alegătorilor cu cuvintele lui Thomas Whitmore, președintele fictiv interpretat de Bill Pullman în filmul din 1996 Independence Day, despre invazia extraterestră.

În 2017, politicianul mexican Miguel Angel Covarrubias a fost acuzat că a furat cuvintele lui Frank Underwood, președintele machiavelic interpretat de Kevin Spacey în serialul Netflix House of Cards. Covarrubias a negat plagiatul și a susținut că a fost o tactică deliberată de a provoca interes.

Cu cinci ani mai devreme, cuvintele președintelui Andrew Shepherd, interpretat de Michael Douglas în comedia romantică The American President din 1995, au fost preluate în mod similar de un politician din viața reală.