Posturi de televiziune şi bănci din Coreea de Sud, vizate de un atac cibernetic major

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Seul au demarat o anchetă după ce Coreea de Sud a fost lovită de un atac cibernetic, care a paralizat miercuri reţelele informatice ale mai multor canale de televiziune şi bănci.

„Membri ai echipei noastre cibernetice anchetează pe această temă în acest moment", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliţiei naţionale, după ce agenţia de presă Yonhap a anunţat un atac împotriva a trei posturi de televiziune (KBS, MBC şi YTN) şi a două bănci (Shinhan şi Nonghyu), în contextul tensiunilor cu Coreea de Nord. Miercuri, Agenţia sud-coreeană pentru securitatea Internetului (KISA), un organism de stat, a declarat că reţelele informatice ale celor cinci companii au fost „parţial sau complet paralizate”.

O parte din fişiere au şterse, iar mai mulţi angajaţi ai televiziunilor afectate nu-şi mai pot folosi calculatoarele. Băncile şi-au reluat operaţiunile, însă televiziunile nu ştiu când îşi vor redresa sistemele informatice.

Furnizorul de acces la Internet LG Uplus a anunţat, de asemenea, o avarie la sistemele sale informatice, produsă tot în jurul orei locale 14.00 (05.00 GMT).

„Nu excludem posibilitatea ca Phenianul să fie implicat, însă este prea devreme pentru a spune acest lucru”, a reacţionat un purtător de cuvânt al ministerului apărării, Kim Min-Seok, după incidentele de miercuri.

Regimul nord-coreean, ale cărui ameninţări sunt tot mai numeroase de la noile sancţiuni votate împotriva sa de Consiliul de Securitate al ONU, este suspectat că a orchestrat cele două atacuri cibernetice de anvergură împotriva Coreei de Sud în 2009 şi 2011. În 2011, atacul a fost numit „Cele zece zile de ploaie”, scrie Reuters.

De fiecare dată, au fost vizate administraţiile publice şi instituţiile financiare, reţelele lor fiind scoase din funcţiune provizoriu. În cazul uneia dintre bănci, milioane de clienţi nu şi-au putut folosi cardurile sau retrage banii din bancomate timp de o săptămână.

Surse oficiale din cadrul serviciilor de informaţii sud-coreene, citate de presă, estimează la 3.000 numărul informaticienilor nord-coreeni mobilizaţi în războiul cibernetic.

La rândul ei, Coreea de Nord a acuzat vinerea trecută Seulul şi Washingtonul că se află la originea unor atacuri informatice „intense şi persistente” împotriva serverelor sale. Regimul de la Phenian continuă să fie gata să intre în război, ca răspuns la exerciţiile militare comune ale Coreei de Sud şi SUA, informează Yonhap.