Noua eră imperială din Japonia va purta numele Reiwa. Ce semnifică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prinţul moştenitor Naruhito şi împăratul Akihito

În Japonia, s-a anunţat în această dimineaţă că noua eră imperială, care va începe pe 1 mai când prinţul moştenitor Naruhito devine împărat, se va numi Reiwa.

Numele erei imperiale a regimului împăratului Naruhito, după abdicarea peste o lună a tatălui său Akihito, se pronunţă ”Reiwa”, iar cele două ideograme pot însemna ”agreabil” sau ”ordine” şi ”armonie” sau ”pace”, relatează AFP.

”Acest lucru înseamnă naşterea unei civilizaţii în care domneşte o armonie între fiinţe”, a precizat într-o conferinţă de presă premierul Shinzo Abe. Ortografia în alfabetul roman rămâne de conformat.

”Promăvara vine după iarna grea, acest nume vrea să marcheze începutul unei perioade pline de speranţă”, a adăugat el.

Termenul provine dintr-un scurt poem japonez "waka" ce trimite la nutură, extras din cea mai veche culegere de poeme japoneze, intitualtă Manyoshu.

”Este pentru prima oară când este vorba despre un termen provenind din texte japoneze” şi nu chineze, a precizat şeful Guvernului, catalogat adesea drept naţionalist, declarându-se ”mândru de lunga isotie a Japoniei”.

Numele acestei ere - a cărui dezvăluire este în sine un eveniment istoric pentru japonezi - este rezultatul unei reflecţii, timp de mai multe luni, a unor experţi, personalităţi de diverse origini şi lideri politici.

”Este un nume magnific”, a comentat înfaţa camerelor de luat imagini ale postului public NHK laureatul Premiului Nobel pentru Medicină Shinya Yamanaka, care a făcut parte dintre cei nouă membri ai acestui comitet de personalităţi.

Fiecare împărat japonez, sau ”gengo”, primeşte un nume care este folosit complementar calendarului vestic pentru a marca trecerea timpului. Numele unei ere dă tonul evenimentelor din deceniile viitoare şi este semnificativ pentru vieţile cotidiene ale japonezilor.

Acest nume apare pe monede, în ziare, pe permisele de conducere şi pe actele oficiale.

Împăratul Japoniei, Akihito, a decis să abdice din funcţie din cauza vârstei înaintate. Acesta are 85 de ani. Tronul va fi moştenit de fiul acestuia, prinţul coroanei, Naruhito.

Japonezii au adoptat şi calendarul occidental, cele două sisteme fiind folosite concomitent. Naruhito va accede la tron după retragerea tatălui său, împăratul Akihito. Acesta abdică pe 30 aprilie, încheind era Heisei, care a început în 1989.
 

Mai multe pentru tine:
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Păstrăvăriile, luate cu asalt de Florii. Prețurile îi sperie pe clienți
Destinație de weekend. Muzeul Chihlimbarului găzduiește cea mai mare pepită de rumanit din lume VIDEO
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Atacuri de ambele părţi, în cursul nopţii, vizând obiective de infrastructură
Doi tineri au murit la Suceava după ce au intrat cu motoscuterul într-un podeţ
Alergii oculare de primăvară. „Ne bucurăm că au înflorit copacii, dar trebuie să avem grijă”
Reacția lui Nicolae Ciucă la declarația lui Ciolacu potrivit căreia Buzăul nu este în Moldova: „M-am simţit român şi la Focşani, şi la Suceava, şi la Buzău şi la mine la Pleniţa”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"