Meleşcanu anunţă o conferinţă internaţională la Bucureşti pentru soluţionarea crizei dintre Qatar şi vecinii săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Meleşcanu, primul din dreapta, la Forumul de la Doha FOTO EPA-EFE

Uniunea Europeană (UE) intenţionează să organizeze o conferinţă internaţională pentru soluţionarea crizei diplomatice dintre Qatar şi vecinii săi, a anunţat sâmbătă, la Forumul de la Doha, ministrul român de Externe Teodor Meleşcanu.

„Ne gândim la un eveniment comun între UE şi ţările arabe, şi ne-ar plăcea să avem o discuţie directă cu ţările din Consiliul de Cooperare al Golfului. Sperăm să-l organizăm în aprilie şi, în principiu, va avea loc la Bucureşti“, a spus Meleşcanu în contextul în care ţara noastră se pregăteşte să preia, la 1 ianuarie, preşedinţia rotativă a UE.

Ministrul de Externe al Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, a îndemnat totodată Kuwaitul să-şi continue efoturile de mediere, transmite Reuters.

„Emirul (Kuwaitului, n. red.) a jucat un rol de prim-plan în soluţionarea crizei, fapt apreciat mult de Qatar. Vom continua să contăm pe Kuwait şi pe ţările din regiune“, a declarat el.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul şi Egiptul au impus în iunie 2017 un embargo economic şi diplomatic Qatarului, considerându-l prea apropiat de Iran, marele rival regional al regimului wahhabit de la Riad, şi că susţine terorismul prin deschiderea arătată faţă de Fraţii Musulmani.