Diviziunile privind chestiunea siriană au fost confirmate la summit-ul G20 din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii G20 au avut păreri diferite privind Siria în cadrul primei zile a summit-ului desfăşurat în Rusia joi, a precizat reprezentantul Statelor Unite la ONU, aceasta manifestându-şi nemulţumirea privind atitudinea anumitor participanţi.

Ambasadorul SUA la ONU, Samantha Power a acuzat Rusia că ţine Consiliul de Securitate „ostatic prin blocarea repetată a rezoluţiilor”. De asemenea, aceasta a adăugat că în prezent Consiliul de Securitate nu mai este o „cale viabilă” privind responsabilizarea Siriei pentru crime de război.

Samantha Power a declarat într-o conferinţă de presă la New York faptul că: „chiar şi în urma încălcării normelor internaţionale privind utilizarea armelor chimice, Rusia continuă să ţină Consiliul ostatic şi să-şi neglijeze responsabilităţile sale internaţionale”.

Prim-ministrul italian, Enrico Letta, a spus că părerile diferite au fost confirmate în timpul cinei de lucru. Astfel, Letta a declarat într-un mesaj pe contul său de Twitter că „G20 tocmai a terminat cina în timpul căreia diviziunile privind Siria au fost confirmate”.

Statele Unite şi Franţa sunt singurele state de la summit-ul G20 din Sankt-Petersburg care doresc utilizarea forţei în Siria. În schimb, China şi Rusia subliniază că orice acţiune fără aprobarea Naţiunilor Unite ar fi ilegală.