Deranj la Beijing: Statele Unite vând drone ucigaşe Taiwanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MQ-9 Reaper FOTO Getty Images

Administraţia SUA a anunţat marţi aprobarea vânzării a patru drone ucigaşe MQ-9 Reaper către Taiwan, în scopul de a întări capacitatea de apărare a insulei în contextul tensiunilor în creştere cu Beijingul, relatează AFP.

Vânzarea acestor drone în valoare de 600 de milioane de dolari va permite Taiwanului să îşi „modernizeze forţele armate şi să menţină capacităţi credibile de apărare”, a anunţat Departamentul de Stat într-un comunicat.

„Va îmbunătăţi capacităţile (Taiwanului) de a răspunde ameninţărilor prezente şi viitoare, oferindu-i capacităţi de informare, supraveghere, recunoaştere, direcţionare şi de atac pe uscat, pe mare şi sub apă”, se mai arată în comunicat.

Este vorba de a treia vânzare importantă de arme către Taiwan aprobată de administraţia Trump în mai puţin de trei săptămâni. Contravaloarea totală a acestor achiziţii de arme este de 4,8 miliarde de dolari, notează AFP.

Chestiunea vânzărilor de arme americane către Taiwan este extrem de sensibilă pentru China. Regimul comunist de la Beijing a avertizat că va sancţiona grupurile americane Boeing Defense, Lockheed Martin şi Raytheon pentru vânzările de arme anunţate anterior.

În timp ce Statele Unite SUA vor să ofere Taiwanului o capacitate credibilă de apărare împotriva unei potenţiale invazii a armatei chineze, Beijingul ameninţă să folosească forţa în cazul unei proclamări oficiale a independenţei Taiwanului sau a unei intervenţii externe.

Mai multe pentru tine:
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Un deputat USR susţine că numele său ar fi pe listele de susţinători ai Dianei Şoşoacă. „Semnătura mea, falsificată”
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Mircea Geoană cere românilor din America să facă o petiție către noul congres american pentru eliminarea vizelor VIDEO
Prințul Paul al României, prins în Malta. El a fost găsit într-un resort
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”