Cu ce au călătorit Suveranii Pontifi de-a lungul timpului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Vatican a fost inaugurată o expoziţie a mijloacelor de transport care i-au purtat pe cardinali şi pe părinţii Sfântului Scaun de-a lungul timpului.

"Aceste vehicule, de la exemplarele care erau trase de cai şi până la cele mai moderne maşini, arată că papa este un om care trăieşte în mijlocul poporului", a declarat cardinalul Giuseppe Bertello.

Piesa de rezistenţă a expoziţiei este o trăsură placată cu aur, numită Berlina di Gran Gala, construită în 1826 pentru Papa Leon al XII-lea. Vehiculul nu i-a plăcut, însă, suveranului pontif Grigore al 16-lea, care i-a adăugat două statuete din aur, ca simbol al puterii papalităţii.

Prima maşină a ajuns la Vatican în 1909, dar suveranul pontif de atunci a refuzat s-o folosească, pentru că făcea prea mult zgomot. Iar primul papamobil cu transmisie automată a intrat în posesia Vaticanului în 1975, în timpul Papei Paul al VI-lea.

Una dintre cele mai recente achiziţii ale muzeului este un Fiat 1107 Nuova Campagnola, fabricat în 1980. Este vorba despre maşina în care se afla Papa Ioan Paul al II-lea, în 1981, când a fost comis atentatul asupra lui.