Ce se ştie şi ce spun martorii despre eliminarea liderului Stat Islamic: 13 morţi în urma operaţiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul Stat Islamic şi locul asasinării lui FOTO Israel Hayom

Un comando din forţele speciale americane l-a ucis în noaptea de miercuri spre joi pe liderul reţelei teroriste Stat Islamic într-o operaţiune efectuată în nord-vestul Siriei, lângă graniţa cu Turcia. Treisprezece persoane, printre care femei şi copii, au murit în urma acestei operaţiuni care i-a trezit în toiul nopţii pe cei peste 2.200 de locuitori ai satului în care se ascundea Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi.

Preşedintele Joe Biden a anunţat joi eliminarea lui Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi, liderul Stat Islamic, într-o operaţiune dusă la Atmeh, în provincia Idlib, în nord-vestul Siriei.

Anunţul privind uciderea lui al-Quraishi a venit la câteva zile de la semnalarea unor lupte între combatanţi ai Stat Islamic şi membri ai forţelor kurde, ceea ce stârnea temeri de o resurgenţă a acestei reţele teroriste care acum câţiva ani stăpânea un teritoriu similar cât cel al Marii Britanii.

Cine era Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi?

Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi a preluat conducerea Stat Islamic în toamna anului 2019, după moartea lui Abu Bakr al-Baghdadi, ucis la rândul său într-o operaţiune a forţelor speciale americane. De origine turkmenă, al-Quraishi era supranumit „Profesorul” şi „Distrugătorul”. Foarte discret, el nu a apărut în public ca lider al Stat Islamic.

Cunoscut ca un om brutal şi pentru că a jucat un rol de prim-plan în masacrele îndurate de minoritatea yazidi din Irak, al-Quraishi a depus eforturi pentru a repune pe picioare Stat Islamic după înfrângerea sa de către Coaliţie Internaţională anti-jihadistă condusă de Statele Unite. Încă nu există niciun anunţ cu privire la succesorul său.

Cum s-a desfăşurat operaţiunea?

Operaţiunea pare la fel precum cea organizată pentru eliminarea liderului reţelei teroriste al-Qaeda, Osama bin Laden, ucis în Pakistan în primăvara anului 2011. Este o alegere surprinzătoare la prima vedere, deoarece Joe Biden s-a împotrivit acestei operaţiuni validate de Barack Obama. Potrivit raţiunii de atunci a lui Biden, riscul era prea mare pentru soldaţii americani aflaţi pe teren. Şi totuşi, actualul lider de la Casa Albă a preferat această opţiune în locul unui atac aerian, pentru a limita pierderile de civili.

Soldaţi din forţele speciale au sosit la locul raidului la bordul unor elicoptere de atac, la o oră după miezul nopţii. Zona era foarte întunecată, din cauza unei penurii cronice de electricitate. Conform unui martor intervievat de un reporter al cotidianului „New York Times”, o persoană le-a transmis prin megafon, în arabă, ocupanţilor unei case cu trei etaje să iasă, riscând să fie ucişi dacă nu se supun ordinului.

Zgomotul elicopterelor i-a trezit pe cei peste 2.000 de localnici, care s-au adăpostit pe unde au putut, prin subsoluri, în magazii, sub paturi. „Ce se întâmplă tată?”, îşi aduce aminte Abu Omar, un vecin, că l-a întrebat în acel moment băiatul său.

Un bărbat care s-a prezentat ca Abu Muhammad, unul dintre cei cinci vecini intervievaţi joi de „The Times”, a mărturisit că familia lui a fost atât de speriată de ceea ce auzea de afară, încât nici măcar nu se uita pe fereastră.

Ne-au spus că nu vom fi răniţi şi ne-au recomandat să fugim din casă şi să ne ascundem în spatele unei alte clădiri până la terminarea operaţiunii, a precizat Abu Muhammad.

„Toată lumea va fi în siguranţă dacă te predai”, a spus bărbatul care ţinea megafonul, potrivit lui Abu Omar. „Cei care rămân vor muri”, a adăugat el, fiind binecunoscut faptul că liderii terorişti se înconjoară de civili - femei şi copii mai ales - pentru a-i folosi eventual ca scuturi umane.

După această înştiinţare, o explozie şi tiruri s-au auzit, spun martorii intervievaţi de „New York Times”.

Apoi, comandoul american a luat cu asalt clădirea şi s-a luptat în interior cu un bărbat, cel mai probabil curierul lui al-Quraishi, şi cu soţia acestuia. Ambii au fost ucişi, dar patru copii, între care un băiat de 15 ani, au fost evacuaţi în siguranţă.

„Într-un ultim gest de disperare, a ales să se detoneze”, a declarat Joe Biden despre decesul lui al-Quraishi.

În urma exploziei, etajul doi al clădirii a fost distrus.

„S-a sinucis şi şi-a ucis familia fără să se lupte, chiar dacă am încercat să-l determinăm să se predea şi i-am oferit opţiunea de a trăi”, a subliniat generalul Kenneth McKenzie, şeful Comandamentului Central al Armatei SUA.

Operaţiunea a durat două ore, până la trei dimineaţa.

Bilanţul

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, 13 persoane au murit în acest atac, printre care patru femei şi trei copii.

Liderul Stat Islamic locuia de 11 luni la Atmeh, un sat de lângă graniţa cu Turcia. Casa era închiriată oficial de un şofer de camion de origine siriană. Şoferul de camion plătea lunar 130 de dolari şi locuia la etajul doi al clădirii, împreună cu soţia sa, cei trei copii ai lor, sora lui şi fiica ei. Erau tăcuţi şi retraşi de restul comunităţii.

La sfârşitul anului trecut, Statele Unite au primit un indiciu că Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi locuia la etajul doi al clădirii. Nu a părăsit niciodată casa, dar uneori făcea baie pe acoperiş. Ţinea legătura cu jihadiştii subordonaţi lui prin intermediul şoferului de camion.

Vecinii au adunat rămăşiţele pe care le-au găsit şi le-au îngropat în apropiere. „Nu am mai avut o astfel de operaţiune”, a recunoscut Jamil al-Dadu, în vârstă 30 de ani, care a auzit raidul dintr-o tabără de refugiaţi din apropiere şi a venit dimineaţa să vadă ce s-a întâmplat.