Cât de greu este pentru un palestinian din Gaza să studieze în Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii din Fâşia Gaza protestează în urma atacului de pe 20 noiembrie care a distrus şi Banca Naşională Islamică FOTO Shutterstock

Eforturile unui palestinian pentru a ajunge la o universitate europeană arată cât de departe de normalitate este Fâşia Gaza, comentează „Euobserver“.

Maysara Al-Arabeed , în vârstă de 24 de ani, a părăsit Gaza pentru prima dată pe 30 octombrie 2012. Pentru a obţine o viză europeană necesară înscrierii la Universitatea Charles din Praga, a mers la cel mai apropiat consulat ceh, în Cairo. El câştigase o bursă pentru un master în relaţii internaţionale şi studii de securitate, finanţată de o organizaţie non-guvernamentală.

Nici măcar drumul spre Cairo nu a fost uşor, iar asta pentru că Israelul a bombardat aeroportul din Gaza în urmă cu 10 ani. Astfel, singura modalitate legală pentru oricare dintre cei de 1,7 milioane de oameni să iasă din ţară este să meargă la punctul de trecere de la Rafah, la frontiera cu Egiptul. Acolo, sunt nevoiţi să aştepte chiar şi câteva zile pentru a obţine o viză egipteană, deşi nu tuturor le este aprobată cererea.

Paşii birocratici au fost mai dificili decât călătoria în sine

La consulat, lui Al-Arabeed  i s-a cerut un certificat de bună purtare de la poliţia palestiniană din Cisiordania, nu de la cea din Gaza.

„Le-am spus: «Eu locuiesc în Gaza, aşa că poliţia din Cisiordania nu ştie nimic despre mine». Dar lor nu le-a păsat. M-au tratat ca pe o persoană inferioară“, îşi aminteşte el.

Pentru a rezolva problema actelor din Cisiordania, tânărul a fost nevoit să închirieze un apartament în Cairo. Când, în sfârşit, le-a primit, i s-a spus că trebuie să meargă personal la un birou ceh din Cisiordania, pentru a fi atestate, ceea ce era imposibil din cauza restricţiilor israeliene. S-a întors în Gaza, unde a avut noroc să întâlnească un diplomat ceh care l-a ajutat în acest demers.

Când a vrut să revină în Egipt, pe 27 decembrie, s-a lovit de refuzul poliţiştilor de frontieră.

„Mi s-a spus că trebuie să dau mită, vreo 200 de dolari. Nu am avut de ales decât să plătesc“ , a recunoscut Al-Arabeed. Pe 29 decembrie, a intrat în Egipt şi în ajunul Anului Nou consulatul ceh i-a înregistrat cererea pentru viză.

Comisia Europeană a declarat că nu există date referitoare la cât de mulţi palestinieni aplică pentru vize UE sau câţi obţin permise, iar asta pentru că ei sunt trataţi ca şi cum ar fi israelieni.

„Nu putem spune cât de mulţi palestinieni au solicitat sau au primit o viză Schengen. Multe cereri ale palestinienilor sunt înregistrate ca aparţinând de Israel, nu de Palestina, deoarece consulatele Uniunii Europene se află la Tel Aviv şi Ierusalim. Mai mult, există refugiaţi palestinieni care trăiesc în Iordania, Siria, Egipt şi aşa mai departe. Şi ei pot obţine vize Schengen în aceste ţări“, a explicat Michele Cercone, purtătorul de cuvânt al Comisiei.

Suma cheltuită până acum de Al-Arabeed pentru a intra pe teritoriul Uniunii Europene se ridică la mai mult de 1.200 de dolari. El câştigă 300 de dolari pe lună muncind în cadrul unei universităţi din Gaza, aşa că a cam rămas fără bani. Tânărul a avut 700 de dolari la Banca Naţională Islamică din Gaza, dar clădirea a fost distrusă de un atac aerian israelian pe 20 noiembrie. „Nu ştiu ce se va întâmpla cu aceşti bani“.

Cursul de masterat de la Praga a început deja, iar el încă aşteaptă să primească viza UE. „Ei cred că toţi palestinienii vor să ajungă în Europa pentru un fel de refugiu. Eu iubesc Gaza. Vreau să fac acest masterat pentru ca apoi să mă pot întoarce aici să ajut oamenii. Dar nimeni nu mă crede“, a spus el.