Boris Tadici vrea să devină premier al Serbiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte sârb Boris Tadici, care a pierdut alegerile prezidenţiale de la 20 mai, s-a declarat duminică pregătit să devină premier şi a precizat că intenţionează să formeze o coaliţie majoritară cu foştii săi aliaţi socialişti, relatează AFP.

"Problema care s-a pus era dacă aş accepta să-mi asum postul de premier. Da, sunt pregătit, cu condiţia ca partenerii de coaliţie să accepte obiectivele şi planul de lucru", a declarat presei Tadici, preşedintele Partidului Democrat (DS).

Tadici, un proeuropean fervent, a fost învins la prezidenţiale de naţionalistul populist Tomislav Nikolici, al cărui Partid Sârb al Progresului (SNS) a obţinut cel mai mare număr de mandate în Parlament în urma alegerilor generale de la 6 mai. Nikolici urmează să depună jurământul săptămâna viitoare, dar data nu a fost încă stabilită.

A doua şi a treia forţă parlamentară în urma alegerilor, după partidul lui Nikolici, DS şi socialiştii vicepremierului în exerciţiu Iviţa Dacici sunt în negocieri pentru reconfirmarea alianţei lor, care a guvernat în ultimii patru ani.

"Cred că vom reuşi să ajungem la un acord pentru a forma o majoritate parlamentară cu socialiştii", a adăugat Tadici.

El a citat ca principale priorităţi ale unui Guvern pe care l-ar conduce lupta împotriva sărăciei şi şomajului şi lupta împotriva crimei organizate şi corupţiei.