Autorităţile braziliene susţin că spionează într-un mod „complet diferit” faţă de Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Justiţie al Braziliei a luat marţi apărarea operaţiunilor de spionaj realizate de ţara sud-americană, afirmând că modul în care a fost realizat spionajul brazilian este „complet diferit” de cel realizat de Statele Unite ale Americii, potrivit BBC.

Jose Eduardo Cardoso a spus că agenţii care au fotografiat diplomaţi ai Statelor Unite, Rusiei şi ai altor ţări au acţionat în mod legal. Ministrul brazilian a declarat că orice încercare de a compara activităţile din Brazilia cu cele ale Statelor Unite ar fi o greşeală.

„Sunt situaţii complet diferite. Ceea ce i s-a întâmplat Braziliei şi altor state au fost încălcări (n.r. – ale legii). E-mailurile şi apelurile telefonice au fost supravegheate, ceea ce este un afront la adresa suveranităţii Braziliei”, a spus Cardoso a reporterilor.

Acuzaţiile despre activităţile agenţilor brazilieni au ajuns la urechile presei naţionale. Rapoartele serviciilor de contra-informaţii braziliene au atras şi atenţia presei americane, New York Times susţinând că Brazilia se află într-o „poziţie incomodă”, după ce în prealabil autorităţile din statul sud-american îi criticaseră pe americani.

Ministrul a descris activităţile agenţilor interni drept operaţiuni de „contra-informaţii”, acestea având drept scop „verificarea dacă alte ţări spionează Brazilia”.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că activităţile realizate de brazilieni au fost de rutină. „Aşa cum am arătat şi în trecut, toate statele adună informaţii despre mediul extern”, a fost mesajul transmis de instituţia americană într-o declaraţie de presă.  

Rapoartele privind spionarea Dilmei Rousseff au dus la amânarea vizitei şefului de stat brazilian în SUA, fixată pentru sfârşitul lunii septembrie.