Africa de Sud a furnizat arme și muniție Rusiei, acuză ambasadorul SUA la Pretoria
0Ambasadorul SUA în Africa de Sud a acuzat joi această ţară că a oferit sprijin militar Rusiei, deși guvernul de la Pretoria își declarase neutralitatea în războiul declanşat de Moscova în Ucraina, transmite France Presse, citată de Agerpres.
Ambasadorul american Reuben Brigety a declarat în cadrul unei întâlniri cu presa locală că Statele Unite sunt convinse că „arme şi muniţii au fost încărcate" la bordul unui cargou ancorat la începutul lunii decembrie într-un port din apropiere de Cape Town şi care apoi a pornit către Rusia.
„Înarmarea ruşilor este extrem de gravă şi noi nu credem că această chestiune a fost soluţionată. Am dori ca Africa de Sud să înceapă să practice politica sa de nealiniere", a spus ambasadorul SUA la Pretotria.
Declaraţiile sale au fost comunicate agenţiei France Presse de către o sursă prezentă la respectiva întâlnire cu presa, însă, contactată de această agenţie, ambasada SUA la Pretoria a refuzat să confirme sau să infirme declaraţiile ambasadorului.
La întrebările adresate de presa locală cu privire la fiabilitatea informaţiilor obţinute de serviciile secrete americane despre încărcarea acelei nave cu arme şi muniţii destinate Rusiei, ambasadorul SUA a răspuns că aceste informaţii sunt de încredere.
„De ce există atât de multă secretomanie" în jurul acestui vas
Controverse privind acostarea respectivei nave la Simon's Town, cea mai mare bază navală a Africii de Sud, au apărut în această ţară încă dinainte de Crăciun. Alianţa Democratică (DA), principalul partid de opoziţie, a cerut atunci guvernului să explice de ce un cargou rusesc vizat de sancţiunile occidentale a primit permisiunea de a acosta acolo, în special de ce i s-a permis să acosteze într-un port militar în locul unui port civil, şi „de ce există atât de multă secretomanie" în jurul acestui vapor.
Încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, Africa de Sud a adoptat o poziţie neutră cu privire la acest război, guvernul de la Pretoria refuzând să se alăture apelurilor occidentale de a condamna Moscova.
În februarie, Africa de Sud a efectuat exerciţii navale comune cu Rusia şi China în apropierea coastei sud-africane a Oceanului Indian, stârnind reacţii critice la Washington.
Șeful diplomaţiei europene Josep Borrell s-a arătat, de asemenea, iritat, în timpul unei vizite efectuate la Pretoria în ianuarie, cu privire la relaţiile dintre Africa de Sud şi Rusia.
În aceeași lună şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov a efectuat o vizită oficială la Pretoria. Omoloaga sa sud-africană, Naledi Pandor, a declarat atunci, referindu-se la manevrele navale ce urmau să aibă loc, că „toate ţările desfăşoară exerciţii militare cu prietenii lor".
„Chestiunea este investigată şi vom putea vorbi mai târziu despre ea”
După acuzaţiile formulate joi de ambasadorul SUA, preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a declarat că guvernul le investighează, lucru pe care îl convenise deja cu SUA înaintea declaraţiei ambasadorului american.
„Toţi suntem conştienţi de vestea pe care am aflat-o şi toată această chestiune, onorabile Steenhuisen, este investigată. Pemiteţi ca procesul să continue pentru a ajunge la o concluzie. Chestiunea este investigată şi vom putea vorbi mai târziu despre ea", a spus Ramaphosa în faţa parlamentului sud-african, adresându-se liderului Alianţei Democratice, John Steenhuisen, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.
Acesta i-a reproşat ambasadorului SUA că, prin declaraţiile sale, subminează spiritul de cooperare şi parteneriat care a caracterizat contactele recente între Washington şi Pretoria.
În cadrul acestor contacte, a detaliat Ramaphosa, a fost discutată şi chestiunea despre care a vorbit joi public ambasadorul american, iar cele două părţi au convenit că vor lăsa investigaţia pe acest subiect să-şi desfăşoare cursul normal.
Preşedintele sud-african a considerat că „este dezamăgitor că ambasadorul american a adoptat public o poziţie contraproductivă".