Video Zelenski insistă că implicarea Coreei de Nord în război este reală. Relații tot mai strânse între Rusia și Coreea de Nord

0
Publicat:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că trupe nord-coreene luptă alături de Rusia. El a subliniat că „sunt și alte state care, din păcate, investesc în prelungirea războiului.”   

Zelenski insistă că implicarea Coreei de Nord în războiul din Ucraina este „reală” - FOTO PROFIMEDIA

Într-un discurs video către națiune, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a informat că serviciile de spionaj ale țării au raportat despre intențiile Rusiei pentru această toamnă și iarnă, precum și despre „implicarea reală” a Coreei de Nord în război. El a subliniat că „sunt și alte state care, din păcate, investesc în prelungirea războiului.” De asemenea, Zelenski a anunțat că Ucraina a achiziționat un milion de drone din bani publici, care au fost deja livrate pe front, potrivit News.ro.

A avut loc o reuniune a Înaltului Comandament. Au fost discutate mai multe probleme. Printre cele principale s-a numărat raportul serviciilor de informaţii - Serviciul de Informaţii Externe şi GUR (Direcţia de informaţii a armatei - n.r.) - privind intenţiile ruşilor pentru toamnă şi iarnă. Totul este foarte detaliat: implicarea reală a Coreei de Nord în război; sunt incluse şi relaţiile Rusiei cu alte ţări care, din păcate, investesc în prelungirea războiului”, a transmis Zelenski în discursul său video nocturn.

Cu o seară înainte, în discursul său, Zelenski pomenise pentru prima dată că implicarea Phenianului în război a depășit furnizarea de arme, menționând că acum soldați nord-coreeni luptă alături de trupele ruse în Ucraina.

El a menționat că, în cadrul reuniunii, s-a discutat despre direcția politicii externe a Ucrainei, relațiile cu partenerii și măsurile posibile pentru a ajuta Ucraina să se apere și să obțină rezultate.

Am dat sarcini specifice forţelor de apărare, forţelor de securitate, guvernului şi diplomaţilor noştri. Indiferent cine ajută Rusia, vom răspunde cât de dur este necesar pentru a proteja Ucraina. De asemenea, vom lucra cu partenerii noştri pentru a ne asigura că intenţiile Rusiei nu funcţionează”, a spus Zelenski.

Săptămâna aceasta, vom prezenta tuturor partenerilor din Europa strategia noastră pentru a forţa Rusia să pună capăt acestui război în mod corect”, a mai anunţat preşedintele. El a promis că „planul de victorie” va fi prezentat şi public, odată cu răspunsul primit de la aliaţi.

Zelenski a subliniat, ca în fiecare intervenție recentă, importanța producției interne de armament, anunțând că până în prezent au fost achiziționate un milion de drone pe bani publici și livrate pe front.

Şi aceasta este doar ceea ce face statul. Există, de asemenea, livrări de la voluntari, de la toţi cei care ne sprijină. Aş dori să le mulţumesc tuturor celor care fac ca armata noastră să fie avansată tehnologic: tuturor producătorilor ucraineni, întregului nostru sector public şi tuturor partenerilor care investesc în producţia de drone în Ucraina”, a menționat el.

Dezvoltarea tehnologică ne ajută să salvăm vieţile soldaţilor noştri”, a adăugat Zelenski.

În ultimele șase luni, Kievul a intensificat atacurile cu drone asupra teritoriului rus, vizând în special depozitele de carburanți, aerodromurile și navele militare, argumentând că aceste acțiuni opresc aprovizionarea și locurile de unde sunt lansate atacurile asupra Ucrainei.

Coreea de Nord consolidează relațiile cu Rusia

De la invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022, Rusia și-a consolidat relațiile diplomatice și militare cu Coreea de Nord, președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un efectuând vizite reciproce.

În anii 2000, Rusia a sprijinit sancțiunile ONU împotriva Coreei de Nord, argumentând că testele nucleare ale acesteia amenințau eforturile internaționale de prevenire a proliferării nucleare.

În martie, Rusia a folosit drept de veto pentru a bloca o rezoluție a ONU care viza reînnoirea mandatului unui grup de experți ce investighează încălcările de către Coreea de Nord ale sancțiunilor impuse de Consiliul de Securitate.

Agenția de presă Interfax a anunțat că luni, președintele rus Vladimir Putin a prezentat Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului, un text pentru ratificarea unui tratat de parteneriat strategic cu Coreea de Nord, care stipulează că fiecare parte va oferi asistență militară în cazul unui atac armat asupra celeilalte.

În același timp, experții criminaliști din Ucraina au descoperit dovezi ale utilizării armamentului nord-coreean în atacurile asupra orașelor ucrainene. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în discursul său video de luni seară că a fost informat despre „implicarea reală a Coreei de Nord în război”.

În acest context, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a transmis că „asigurarea păcii şi stabilităţii pe termen lung în regiune este posibilă numai prin mijloace politice şi diplomatice, pe baza securităţii indivizibile. Nu există nicio cale alternativă, cu excepţia cazului în care agresiunea nu este cumva scopul real al Coreei de Sud şi al aliatului său „mai mare”, Statele Unite”.

Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat luni Coreea de Sud că a crescut tensiunile în relațiile cu Nordul comunist și a cerut diplomația pentru a restabili calmul și securitatea în peninsula coreeană, conform Reuters.

Coreea de Sud a afirmat că Nordul se pregătește să detoneze drumurile care traversează granița puternic militarizată, într-un schimb crescând de acuzații, după ce Coreea de Nord a acuzat Seulul că trimite drone deasupra capitalei Phenian.

„Astfel de acte reprezintă o imixtiune flagrantă în suveranitatea şi afacerile interne (ale Coreei de Nord) cu scopul de a distruge statutul său juridic şi cadrul său politic şi de a-i refuza dreptul la propria dezvoltare”, a mai spus Maria Zaharova.