Un tanchist rus a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a deschis focul asupra unui bloc de locuinţe din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia (Arhivă)

Un tanchist rus a fost condamnat la 10 ani de închisoare de un tribunal ucrainean, acesta fiind învinuit că a tras asupra unui imobil din Cernihiv au informat, luni, Serviciile de Securitate ucrainene (SBU), relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Sergentul Mihail Kulikov a fost găsit vinovat de „încălcarea legilor şi a cutumelor de război” de un tribunal din oraşul Cernihiv, situat în nordul Ucrainei.

Conform SBU, „s-a stabilit că tanchistul rus trecuse pe 24 februarie frontiera Ucrainei venind din Belarus” şi apoi, înaintând în direcţia regiunii atacate „bombardase localităţi”. 

„Pe 26 februarie, urmând ordinul comandantului său, el a tras în special asupra unui imobil rezidenţial de 11 etaje care adăpostea civili. Mai multe apartamente au fost distruse”, a mai adăugat SBU, conform căruia tancul a fost reţinut la scurt timp după aceea, iar Kulikov a fost capturat. 

În timpul procesului, Kulikov a pledat vinovat şi a cerut o pedeapsă mai uşoară, argumentând că el doar a urmat ordinele superiorilor săi, a precizat biroul procurorului general al Ucrainei. 

Imobilul rezidenţial atacat nu era considerat ca fiind ţintă militară şi nici nu era folosit în scopuri militare, a transmis Parchetul ucrainean. 

Rusia respinge acuzaţia că armata sa a ţintit civili în mod intenţionat în războiul din Ucraina. 

Ucraina cercetează circa 26.000 presupuse crime de război săvârşite în timpul războiului declanşat de Rusia şi a pus sub acuzare 135 de persoane. Dintre acestea, aproape 15 se află în arestul forţelor ucrainene, restul fiind în libertate.

Justiţia ucraineană l-a condamnat la închisoare pe viaţă, în luna mai, pe subofiţerul rus Vadim Şişimarin, în vârstă de 21 de ani, pentru omorârea unui civil, pedeapsă redusă în apel la 15 ani de închisoare. Acesta a fost primul militar rus judecat pentru crime de război în Ucraina.