UE a aprobat un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Este vizată flota „fantomă”

0
Publicat:

Ambasadorii statelor membre UE au adoptat miercuri, 14 mai, un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează inclusiv aproape 200 de nave ce fac parte din așa-zisa „flotă din umbră”.

Noul pachet vizează flota care sprijină războiul Rusiei din Umbră FOTO Arhivă

Aprobarea celui de-al 17-lea pachet de sancțiuni are loc în contextul în care liderii europeni încearcă să intensifice presiunea asupra președintelui rus Vladimir Putin pentru a-l determina să vină la masa negocierilor și să pună capăt războiului declanșat în Ucraina, în februarie 2022, scrie POLITICO.

Miniștrii apărării urmează să dea aprobarea finală pe 20 mai. Potrivit unui diplomat european, două țări membre vor trebui să obțină în prealabil aprobarea parlamentelor naționale.

Ce conține noul pachet de sancțiuni

Deși pachetul nu a fost controversat, întrucât include doar câteva măsuri economice, mai multe state membre au reușit să obțină includerea unui număr mai mare de nave din „flota din umbră” decât era prevăzut inițial.

UE va interzice, de asemenea, companiilor europene să colaboreze cu aproximativ 30 de entități care ocolesc sancțiunile prin intermediul unor țări terțe. În plus, 75 de persoane fizice și juridice au fost incluse pe lista celor sancționați pentru implicarea lor în aparatul de război al Rusiei.

Totodată, blocul comunitar își extinde cadrul legal pentru a putea sancționa nave care distrug infrastructura submarină, canale de propagandă și facilitatori financiari ai războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei.

Germania vrea intensificarea sancțiunilor

Noul cancelar german, Friedrich Merz, a propus intensificarea sancțiunilor dacă Kremlinul va continua atacurile împotriva Ucrainei după o eventuală încetare a focului propusă începând de luni. El a sugerat inclusiv confiscarea activelor rusești înghețate.

„Avem destule idei puse deoparte din rundele anterioare”, a declarat un diplomat european pentru POLITICO. „Dacă vrei să ai un impact real, energia și sectorul bancar ar fi logice, dar și delicate, mai ales din cauza Ungariei.”

În paralel, UE lucrează la propuneri care să ducă la eliminarea importurilor de combustibili fosili din Rusia, în cadrul foii de parcurs RePowerEU. Noi reglementări sunt așteptate până în luna iunie.