Ucraina şi Canada se angajează să îşi continue cooperarea pe termen lung

0
Publicat:

Premierul canadian Justin Trudeau şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au anunţat luni continuarea programului bilateral de cooperare pe termen lung, transmite AFP.

Foto Profimedia

Cei doi lideri au avut luni o conversaţie telefonică la finalul căreia şeful guvernului canadian s-a angajat să susţină "Ucraina cât va fi nevoie".

"Canada va continua să le ofere asistenţă militară, umanitară şi financiară", a asigurat premierul Trudeau pe Twitter.

La rândul său, în cadrul discursului zilnic televizat, preşedintele ucrainean a lăudat luni seara programul "de cooperare pe termen lung în domeniul apărării dintre Ucraina şi Canada"."Canada a început deja confiscarea bunurilor ruseşti", a afirmat preşedintele Zelenski, adăugând că "acesta este un exemplu semnificativ pentru toate celelalte ţări ale lumii".

Canada a antrenat deja peste 36.000 de soldaţi ucraineni din septembrie 2015 şi această misiune a fost prelungită până în martie 2025.

Ottawa a anunţat în martie că misiunea sa de formare a inginerilor ucraineni a fost prelungită până în octombrie şi a anunţat decizia de a oferi instruire în domeniul medicinei de război.

La mijlocul lunii aprilie, cele opt tancuri Leopard 2 promise de Ottawa Kievului au ajuns în Polonia. Aceste tancuri de 55 de tone sunt una din componentele cheie ale arsenalul canadian, fiind printre cele mai avansate echipamente ale sale.