Spania: Tribunalul Constituţional se opune independenţei Cataloniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Constituţional Spaniol a comunicat miercuri că a suspendat proiectul de referendum privind independenţa Cataloniei, consultare pe care separatiştii doresc să o organizeze în septembrie 2017, transmite AFP.

„Tribunalul constituţional suspendă provizoriu rezoluţia Parlamentului Cataloniei ce prevede un referendum în 2017“, urmând să se pronunţe definitiv în termen de cinci luni, se arată într-un comunicat de presă.

La 6 octombrie, Parlamentul catalan, dominat de susţinători ai independenţei, a aprobat cu o majoritate de 75 de voturi din 135 propunerea preşedintelui regiunii, Carles Puigdemont, privind organizarea unui referendum în septembrie viitor, aminteşte agenţia de presă AFP, citată de Agerpres.

Puigdemont şi-a preluat funcţia la începutul anului, cu o foaie de parcurs clară, de constituire a instituţiilor necesare pentru independenţa regiunii la mijlocul lui 2017, şi are în plan organizarea referendumului, cu sau fără autorizare din partea Madridului.

În comunicatul de miercuri, Tribunalul constituţional le reaminteşte lui Carles Puigdemont, preşedintei Parlamentului regional, Carme Forcadell, şi altor factori de decizie catalani că au „datoria de a împiedica sau de a paraliza orice iniţiativă ce presupune ignorarea sau eludarea suspendării“ referendumului.

Relaţiile între Madrid şi Barcelona s-au tensionat după accederea la putere a conservatorului Mariano Rajoy în 2011. Partidul Popular, condus de Rajoy, a promovat amendarea, decisă în 2010 de Tribunalul Constituţional, a statutului de autonomie foarte largă de care se bucura Catalonia din 2006, alimentând curentul de independenţă în această regiune.

Rajoy a fost reconfirmat la şefia guvernului la sfârşitul lunii octombrie, fără a avea însă majoritate parlamentară. Guvernul său s-a declarat dispus să discute cu aleşii catalani, pe teme ca finanţele sau infrastructura.

După refuzului guvernului conservator de la Madrid de a organiza un referendum privind autodeterminarea Cataloniei, Artur Mas a decis convocarea unei astfel de consultări, fără valoare legală. Pe 9 noiembrie 2014, aproape 2,3 milioane de persoane au participat la o consultare simbolică, aproape 1,9 milioane votând pentru independenţa Cataloniei.

Tribunalul Constituţional, care interzisese deja referendumul, a stabilit că Mas nu avea dreptul de a-l organiza, întrucât consultarea privea un subiect naţional, unitatea Spaniei, pentru care oficialul catalan nu avea competenţe. Artur Mas este urmărit în justiţie pentru „nesupunere civilă“.

Mai multe pentru tine:
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Mircea Geoană cere românilor din America să facă o petiție către noul congres american pentru eliminarea vizelor VIDEO
Prințul Paul al României, prins în Malta. El a fost găsit într-un resort
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Un deputat USR susţine că numele său ar fi pe listele de susţinători ai Dianei Şoşoacă. „Semnătura mea, falsificată”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani