Războiul subteran de la Vatican: Tradiționaliștii care au vrut să-l răstoarne pe Papa Francisc așteaptă momentul potrivit. Conclavul următor va fi un câmp de bătălie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În dimineața zilei de 26 august 2018, în timp ce Papa Francisc era în vizită oficială în Irlanda, Vaticanul a fost zguduit de un cutremur. Arhiepiscopul Carlo Maria Viganò, fost nunțiu papal la Washington și una dintre figurile cheie ale Curiei Romane, a publicat un memorandum exploziv de 11 pagini, acuzându-l pe Pontif că a acoperit abuzurile sexuale ale cardinalului Theodore McCarrick. Cererea sa era simplă: demisia Papei.

Cardinali la Vatican/FOTO:Arhiva

Acesta a fost punctul culminant al unei revolte subterane care se contura de ani de zile în sânul Bisericii. O factiune puternică, finanțată și orchestrată din Statele Unite, a încercat să-l detroneze pe Francisc – considerat prea progresist, aproape eretic – pentru a impune o viziune tradiționalistă, aliniată la ideologia conservatoare promovată de Donald Trump în timpul mandatului său, scrie El Pais.

"Războiul Sfânt" împotriva Papei ecologist, pro-imigranți și tolerant față de LGBTQ+

Francisc a devenit inamicul nr. 1 al conservatorilor: un lider care a vorbit despre schimbări climatice, a criticat capitalismul sălbatic, a cerut milă pentru refugiați și a adoptat un ton deschis față de comunitatea gay. O erezie, în ochii tradiționaliștilor.

Steve Bannon, strategul lui Trump, și-a instalat în Roma o "reședință" la Hotelul De Russie, unde l-a primit pe Matteo Salvini și pe alți lideri europeni ostili Papei. În paralel, cardinalul american Raymond Burke a devenit "arma politică" a acestei mișcări, încercând să-l prezinte pe Francisc ca "lipsit de pregătire teologică".

"Americanii credeau că după Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea, Vaticanul va rămâne pentru totdeauna neoconservator. Francisc le-a spulberat visul. Ăsta a fost păcatul lui", spune Massimo Faggioli, profesor de teologie la Universitatea Villanova.

Benedict al XVI-lea – "Fantoma" care a hrănit diviziunile

Renunțarea lui Benedict al XVI-lea în 2013, deși văzută inițial ca un gest de umilință, a creat o fisură în Biserică. Tradiționaliștii au încercat să-l folosească pe Papa emerit ca alternativă la Francisc – mai ales după ce acesta a semnat o carte împreună cu cardinalul ultraconservator Robert Sarah, criticând căsătoria preoților.

Însă Francisc n-a cedat. A continuat să numească episcopi progresiști, a condamnat politicile anti-imigrație ale lui Trump și a refuzat să facă compromisuri.

Lupta continuă: Conclavul următor va fi un câmp de bătălie

Acum, cu moartea Papei, tradiționaliștii își pregătesc revenirea. J.D. Vance, vicepreședintele SUA și unul dintre exponenții mișcării conservatoare, a fost primit de Francisc chiar în ultima zi de viață a acestuia – un simbol ironic al luptei care va continua.

"Această facțiune are o strategie pe termen lung. Nu se va opri nici după conclav", avertizează Faggioli.

Un cardinal condamnat pentru corupție vrea să se implice în alegerea noului Papă

Un cardinal condamnat de Vatican pentru infracțiuni financiare susține că poate lua parte la viitorul conclav, în ciuda faptului că este listat ca „neelector”.

Cardinalul Giovanni Angelo Becciu, cândva una dintre cele mai puternice figuri din Vatican, a primit ordin de la Papa Francisc în 2020 să renunțe la „drepturile și privilegiile” unui cardinal după ce a fost implicat într-un scandal financiar la Vatican.

Cardinalul a deținut anterior funcția de „sostituto” („înlocuitor”) în cadrul Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun – un echivalent al șefului de cabinet papal.

Această funcție îi oferea lui Becciu privilegii nelimitate de a se întâlni cu Papa și îi conferea o autoritate uriașă în cadrul conducerii centarale a Bisericii. Ulterior, a fost mutat într-o funcție de conducere a departamentului Vaticanului pentru numirea sfinților.

Becciu a fost condamnat pentru deturnare de fonduri și fraudă în 2023 și a primit o sentință de cinci ani și jumătate de închisoare. El este primul cardinal condamnat de instanța penală a Vaticanului.

Dar cardinalul, care și-a susținut întotdeauna nevinovăția, a lansat un apel care este încă în curs de examinare. I se permite să locuiască în continuare într-un apartament al Vaticanului pe durata acestui proces.

În timp ce biroul de presă al Sfântului Scaun l-a catalogat drept „neeligibil”, Becciu a declarat marți pentru un ziar din Sardinia că „nu a existat o voință explicită de a mă exclude din conclav și nici o cerere de renunțare explicită a mea în scris”.

Decizia participării sale va fi probabil decisă de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista Re, și de cardinalul Pietro Parolin, care va supraveghea desfășurarea conclavului în interiorul Capelei Sixtine.

Ancheta asupra lui Becciu s-a axat pe investiția dezastruoasă a Sfântului Scaun într-o proprietate din Londra, în urma căreia biserica a pierdut zeci de milioane de dolari.

În timpul papalității sale, Francisc a încercat să curețe finanțele Vaticanului și a schimbat legea pentru a se asigura că Becciu, în calitate de cardinal, poate fi judecat de un tribunal de judecători de la Vatican.

Deși Becciu și-a pierdut drepturile și privilegiile de cardinal, din punct de vedere tehnic, el nu a fost niciodată înlăturat din Colegiul Cardinalilor. I se permite să ia parte la discuțiile pre-conclaviculare.

Doar cardinalii cu vârsta sub 80 de ani au dreptul să voteze în cadrul unei alegeri papale. În prezent, există 135 de cardinali eligibili care vor participa la conclav. Becciu are 76 de ani și este încă eligibil atunci când vine vorba de vârsta sa.

Vaticanul rămâne un câmp de luptă între două viziuni radical diferite ale Bisericii. Și următorul Pontif va trebui să facă față celui mai mare challenge: păstrarea unității într-o instituție tot mai divizată. Oare va supraviețui Biserica acestui război?