Primarul Londrei vrea să scape de Heathrow, cel mai aglomerat aeroport din Europa, ca să construiască un cartier cu 100.000 de locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilul Londrei, Boris Johnson, i-a pus gând rău aeroportului Heathrow, cel mai aglomerat din Europa, în locul căruia vrea să construiască 100.000 de locuinţe. El va prezenta unei comisii guvernamentale o serie de propuneri privind închiderea, mutarea sau redimensionarea aeroportului, într-o săptămână în care se joacă viitorul Heathrowului, notează „The Guardian”.

Luni, într-o conferinţă de presă, primarul Londrei şi-a prezentat planurile pentru modernizare conexiunilor aeriene cu Londra, care include transformarea terenului de sub Heathrow într-un complex rezidenţial pentru 250.000 de persoane şi construirea unui alt mare aerodrom în comitatele Kent ţi Essex, din sud-estul Angliei, unde s-ar construi o insulă artificială.

Edilul ar vrea să dezvolte un nou hub aerian, cu patru piste, în estul Londrei, însă acest lucru ar lăsa aeroportul Heathrow fără trafic, ceea ce ar duce la pierderea unui număr mare de locuri de muncă. O altă variantă avansată de Johnson a fost extinderea unui alt important aeroport londonez, Stansted.

Conducerea aeroportului, pe care Johnson l-ar muta în estuarul Tamisei sau pe o insulă la est de Londra, nu vede cu ochi buni propunerile edilului Londrei. Mai mult, cere să se construiască o nouă pistă de aterizare, a treia.

În schimb, Johnson susţine că mutarea Heathrowului ar duce la crearea a 375.000 de noi locuri de muncă până în 2050 şi ar aduce 742 de miliarde de lire sterline economiei britanice.

„Eradicarea” Heathrowului a fost explicată extrem de simplă de Johnson, care spune că traficul aerian deranjează câteva sute de mii de londonezi, care trăiesc în zonă. Mai mult, edilul spune că pentru creşterea competivităţii e nevoie de un aeroport mare, în afara zonelor populate, unde se pot construi „patru sau mai multe piste”. Pe de altă parte, şefii de la Heathrow spune că o a treia pistă de aterizare e de ajuns şi că nu vor mai avea nevoie de una nouă decât peste câţiva zeci de ani.

Dacă Johnson va reuşi să convingă guvernanţii să renunţe la Heathrow, Guvernul ar putea cumpăra domeniul pentru aproape 15 miliarde de lire sterline şi ar putea folosi cele 1.220 de hectare pentru a construi 100.000 de locuinţe, scrie Bloomberg.