Video Momentul în care avionul de vânătoare rusesc se apropie periculos de drona americană. Imagini desecretizate VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele Aeriene ale Statelor Unite au difuzat un filmuleț cu ultimele imagini înregistrate în momentul incidentului din spațiul aerian internațional al Mării Negre soldat cu prăbușirea unei drone de recunoaștere MQ-9.

Marți, 14 martie, două aeronave rusești Su-27 au efectuat o „interceptare nesigură și neprofesionistă” a unei aeronave fără pilot de recunoaștere MQ-9 care se afla în misiune în spațiul aerian internațional al Mării Negre, reamintesc Forțele Aeriene ale Statelor Unite.

Avioanele Su-27 au aruncat combustibil înspre drona americană, precizează Pentagonul. 

Imaginile făcute publice arată cum unul dintre cele două avioane de vânătoare rusești se apropie de drona americană și acroșează elicea, ceea ce a determinat Forțele Aeriene ale Statelor Unite să doboare nava în apele internaționale ale Mării Negre.

Este vorba de cel mai grav incident de acest tip între Rusia și Statele Unite de la declanșarea războiului la scară largă din Ucraina.

Partea americană își menține astfel versiunea asupra incidentului de la Marea Neagră, care, deloc surprinzător, a fost respinsă de cea rusă. Moscova susține, în schimb, că drona s-a prăbușit în urma unei „manevre bruște” în timp ce se îndrepta spre peninsula Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014.

Potrivit CNN, un echipaj al Rusiei a ajuns deja la locul incidentului prăbușirii dronei pentru a recupera epava. De cealaltă parte, Pentagonul dă asigurări că a distrus de la distanță eventuale informații căutate de ruși.

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a anunțat miercuri că a discutat cu omologul său rus Serghei Șoigu despre incidentul din spațiul aerian internațional al Mării Negre și i-a transmis acestuia că Moscova trebuie să opereze aeronavele militare într-o manieră „sigură și profesionistă”.

Avem dovezi video ale incidentului. Nu știm dacă drona a fost lovită intenționat, știm că drona a fost interceptată intenționat. Avem dovezi video cu combustibilul eliberat de avioanele rusești, și așa mai departe. Incidente se mai întâmplă. Și în mod clar, nu căutam un conflict militar cu Rusia”, a declarat Austin, denunțând un comportament „agresiv”.