Malta: fiul jurnalistei asasinate acuză guvernul de complicitate la crimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maltezii cer dreptate în cazul jurnalistei Daphne Caruana Galizia FOTO Times of Malta

Fiul jurnalistei malteze ucise luni în urma exploziei unei bombe plasate sub maşina sa a acuzat Guvernul de complicitate la crimă, relatează AFP.

„Sunteţi complice, sunteţi vinovaţi de cele întâmplate“, a scris pe pagina sa de Facebook Matthew Caruana Galizia, membru al Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ).

El l-a criticat pe premierul Joseph Muscat şi anturajul său, acuzându-i că au umplut guvernul, poliţia şi tribunalele de „escroci“.

Mama sa, Daphne Caruana Galizia, ale cărei dezvăluiri despre corupţie au provocat alegeri anticipate, a fost ucisă luni într-o explozie puternică. În urma exploziei, autoturismul său a fost aruncat pe un teren vecin.

„Nu voi uita niciodată cum alergam în jurul vâlvătaiei de pe câmp, încercând să deschid uşa în timp ce claxonul continua să sune. M-am uitat pe jos şi am văzut bucăţi din mama mea peste tot în jur“, a povestit Matthew Caruana Galizia.

„Iată cum arată un război şi trebuie ca acest lucru să se ştie. Suntem un popor în război împotriva statului şi a crimei organizate, care nu se deosebesc unul de celălalt“, a adăugat el.

Luni seara, mii de persoane s-au reunit spontan, cu lumânări în mână, la Sliema, lângă La Valletta, pentru a aduce un omagiu fostei jurnaliste, numite de Politico „un WikiLeaks întreg într-o singură femeie“.

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, şi-a exprimat indignarea pe Twitter, promiţând o recompensă de 20.000 de euro pentru orice informaţie ce ar duce la condamnarea asasinilor jurnalistei.

Daphne Caruana Galizia a lucrat pentru mai multe instituţii media din Malta, dar era cunoscută mai ales pentru blogul său, unde a făcut mai multe dezvăluiri despre premier şi anturajul său. Jurnalista a murit la vârsta de 53 de ani.

La rândul său, premierul maltez a denunţat un act „barbar“ şi a ordonat forţelor de ordine să-şi concentreze toate eforturile pentru aducerea autorilor atacului în faţa justiţiei.

„Ceea ce s-a petrecut astăzi este inacceptabil din mai multe puncte de vedere. Astăzi este o zi neagră pentru democraţia şi libertatea noastră de exprimare“, a declarat Joseph Muscat.

„Nu voi avea linişte până când nu se va face dreptate“, a dat asigurări el, lansând un apel la unitate naţională.

Plasarea de bombe sub maşini nu este o noutate pentru Malta. De fapt, micuţa ţară din Mediterana a înregistrat cinci atacuri de acest tip în ultimele 13 luni, soldate cu trei morţi şi doi grav răniţi. Până în prezent, a fost vorba de reglări de conturi între grupări criminale.