Le Pen: Franţa nu este responsabilă pentru deportarea evreilor în Al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul extremei drepta la preşedinţia Franţei, Marine Le Pen, a negat că statul francez este responsabil pentru adunarea a peste 13,000 de evrei pe velodromul Vel d´Hiv de unde au fost deportaţi către lagărele morţii, relatează AFP.

Fostul preşedinte Jacques Chirac şi actualul lider Francois Hollande şi-au exprimat amândoi scuzele pentru rolul pe care poliţia franceză l-a avut în adunarea laolaltă a peste 13,000 de evrei la velodromul Vel d´Hiv în 1942 la ordinele comandanţilor nazişti.

Le Pen a declarat însă postului de televiziune LCI că „nu cred că Franţa este responsabilă pentru Vel d´Hiv. General vorbind, dacă este cineva responsabil, atunci sunt cei ce se aflau la putere atunci. Nu este Franţa responsabilă”.

Liderul partidului Frontul Naţional a subliniat că Franţa „şi-a educat copiii că au toate motivele să-şi critice ţara, şi i-a învăţat să vad doar episoadele întunecate ale istoriei sale”.

„Aş dori să-i învăţ să fie mândrii din nou că sunt francezi”, a încheiat aceasta.

Adversarul ei la alegerile din 23 aprilie, Emmanuel Macron, a afirmat că declaraţiile lui Le Pen reprezintă „o greşeală serioasă”.

„Unii dintre noi au uitat că Marine Le Pen este fiica lui Jean-Marie Le Pen”, a declarat Macron postului BFMTV.

Jean-Marie este fondatorul partidului Frontul Naţional, condamnat în mod repetat pentru declaraţiile sale rasiste şi anti-semite, precum caracterizarea Holocaustului ca „un detaliu istoric”.

Organizaţiile evreieşti din Franţa au criticat dur comentariile lui Le Pen, sugerând că au un caracter „revizionist”.

„Aceste declaraţii reprezintă o insultă pentru Franţa, ce a acţionat cu onoare în anul 1995 prin recunoaşterea responsabilităţii avute în deportarea evreilor şi care şi-a acceptat istoria fără o memorie selectivă”, a sunat declaraţia comună a organizaţiilor evreieşti.

Fostul preşedinte socialist, Francois Mitterand, a refuzat să accepte orice responsabilitate pentru deportarea evreilor, declarând în 1994 că „Republica nu a avut nici de a face cu asta. Franţa nu este responsabilă”. 

Mai multe pentru tine:
Destinație de weekend. Muzeul Chihlimbarului găzduiește cea mai mare pepită de rumanit din lume VIDEO
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Doi tineri au murit la Suceava după ce au intrat cu motoscuterul într-un podeţ
Atacuri de ambele părţi, în cursul nopţii, vizând obiective de infrastructură
Reacția lui Nicolae Ciucă la declarația lui Ciolacu potrivit căreia Buzăul nu este în Moldova: „M-am simţit român şi la Focşani, şi la Suceava, şi la Buzău şi la mine la Pleniţa”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Alergii oculare de primăvară. „Ne bucurăm că au înflorit copacii, dar trebuie să avem grijă”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Păstrăvăriile, luate cu asalt de Florii. Prețurile îi sperie pe clienți